Interaktivni dodatki:






Datum: 30. AVG 23 - DOBRO JE VEDETI

Ali smemo v plastenke dolivati vodo?

Raziskave so pokazale, da ne. Pazite se norvirusov ter drugih mikrobov in plesni.

Ste že kdaj v izpraznjeno plastenko nalili vodo, čaj, kako drugo pijačo? Je pitje iz ponovno uporabljenih plastenk sploh zdravo?

To so se vprašali pri Canadian Journal of Public Health. Analizirali so 76 plastenk, ki so jih otroci imeli s sabo na izletih. Ugotovili so, da je v dveh tretjinah vzorcev bilo občutno več mikrobov. Celo nekajkrat nad dopustno vrednostjo. V skoraj vseh primerih ponovno uporabljene plastenke pa je bila izredno povišana koncentracija norovirusov.

Podobno raziskavo je naredil Richard Wallace iz Texas Health Center, ki pa je analiziral dobrih 400 plastenk. Tudi njegove ugotovitve so podobne, le da je Wallace upošteval tudi čas. Ugotovil je, da so najnevarnejše plastenke, ki so odprte več kot teden dni.

Kaj so norovirusi?

Gre za posebno vrsto virusov, ki se prenašajo po fekalno-oralni poti. Vsako leto se s temi virusi okuži 267 milijonov ljudi, 200.000 pa jih umre. Okužba se začne najprej s slabostjo, bruhanjem, drisko, bolečino v trebuhu, nastopi tudi zmerna vročina. Problem norovirusov je tudi ta, da skoraj popolnoma blokirajo imunski sistem in zbolimo za povsem drugo boleznijo. Okužba običajno traja nekaj dni, celo teden in več.

Noroviruse uniči toplota in razkužila na osnovi klora, manj učinkovita pa so čistila na bazi alkohola in podobni detergenti.

Vse raziskave so enotne: plastenke ni mogoče tako umiti, da bi odstranili nevarne viruse. Velika napaka je tudi, če plastenko umivamo s toplo vodo, ker se potem aktivirajo nevarne snovi iz plastike. Zelo pomemben je tudi čas odprtja. Norovirusi se namreč začno razmnoževati od tistega trenutka, ko plastenko odprete. Plastenke starejše od tedna dni v nobenem primeru ne bi smeli uporabljati.

Če ne morete brez lastne pijače, potem si raje omislite antibakterijske plastenke, še boljše so steklene, v določenih primerih pa tudi kovinske.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani