Interaktivni dodatki:


Datum: 9. JUN 22 - DOBRO JE VEDETI

Vas bolijo sklepi? Morda vam primanjkuje glukozamina?

Glukozamin je sestavni del sklepnega hrustanca, kjer ga najdemo v velikih količinah.

Glukozamin v sklepih služi kot gradnik za rast in obnavljanje sklepnega hrustanca. Tako kot hondroitin, tudi glukozamin pripomore k zadostnemu zadrževanju tekočine v sklepu in k zmanjševanju sklepne obrabe.

Prehranska dopolnila, ki vsebujejo glukozamin

Primarna uporaba glukozamina kot prehranskega dopolnila je namenjena vzdrževanju zdravja sklepov. Glukozamin naj bi namreč zmanjšal stopnjo obrabe sklepov z vplivom na ohranjanje sklepnega tkiva. Prav tako naj bi zmanjšal simptome osteoartritisa. Prehranska dopolnila vsebujejo glukozamin večinoma pridobljen iz lupin školjk in rakcev. Velikokrat je kombiniran s hondroitinom, saj v kombinaciji deluje bolj učinkovito.

Različne oblike glukozamina

Prehranska dopolnila se razlikujejo glede na obliko glukozamina, ki ga vsebujejo. Tako lahko prehransko dopolnilo vsebuje glukozamin sulfat ali glukozamin hidroklorid. Slednji ni pokazal dobrih rezultatov v poskusnih raziskavah. Mednarodna raziskovalna organizacija (OARSI) in Evropska liga proti revmatizmu (EULAR) priporočata uporabo glukozamin sulfata, pri katerem so zabeležili pozitivne učinke.

Kako deluje?

Obstajajo različne razlage načina delovanja glukozamina, od katerih za zdaj nobena ni resnično potrjena. Dejstvo pa je, da se ob uživanju glukozamina proces osteoartritisa upočasni. Osteoartritis je namreč bolezen, pri kateri obstaja pospešena razgradnja kolagena. Glukozamin ta proces upočasnjuje, ne more pa ga popolnoma uravnotežiti z nastajanjem. Tako ni namenjen preprečevanju bolezenskega procesa, temveč le upočasnjevanju razgradnje in lajšanju spremljajočih simptomov.

Kontraindikacije

Kontraindikacij za jemanje glukozamina v obliki prehranskega dopolnila ni veliko. Jemanje ni dovoljeno v primeru, da obstaja znana alergija na lupinarje. V kolikor trpite za povečanim očesnim pritiskom oziroma glavkomom, se pred jemanjem posvetujte s svojim zdravnikom ali s farmacevtom, saj raziskave kažejo, da lahko ob jemanju glukozamina tlak v očesu dodatno poraste. Pred jemanjem prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom, v kolikor trpite za jetrno boleznijo.Vas bolijo sklepi? Morda vam primanjkuje glukozamina?
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani