Interaktivni dodatki:






Datum: 30. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

Kaj veste o naravnem inzulinu?

Ali veste, katera domača začimba se med drugim uporablja, kot naravni inzulin, najpogosteje pa jo uporabljamo, kot nadomestek kumine?

Koprc, koper ali sladki janež je pogosta zdravilna rastlina, ki je bila nekoč stalnica v naših kuhinjah, v zadnjem času pa je nekoliko zanemarjamo. Največ koprca uporabljajo Rusi, ki ne sme manjkati v nobeni solati, dodajajo ga v omake, k pečenemu mesu, posujejo ga na pice ...

Listi koprca imajo vonj janeža in limone, po okusu pa spominja na janež in peteršilj. Posušen koprc je enako zdravilen, le da izgubi velik del arome. Prav zato lahko jedem dodamo večjo količino, ki je tudi bolj zdravilna.

Koprc pomaga proti kolcanju. Koprčeva voda pomaga proti napenjanju, krčih v trebuhu, proti vetrovom, znižuje holesterol, znižuje pritisk, preprečuje srčne in možganske kapi ...

Najpomembnejša vloga koprca v organizmu pa je, da preprečuje ogljikovim hidratom, da se pretvorijo v sladkor in vstopijo v kri. Zato mu pravimo tudi naravni inzulin.

Sicer pa ima koprc veliko dragocenih antioksidantov, ima veliko vitaminov C, A ter B1, B2, B3 in B6. Veliko ima tudi folne kisline, pektina, kalcija, železa, bakra, magnezija, cinka, zelo pomembne pa so zdrave vlaknine. Koprc zato zelo učinkovito krepi imunski sistem in ima antimikrobni učinek.

Koprc se šteje kot diuretik in deluje pomirjevalno. Pazite le, ker je lahko v prevelikih količinah škodljiv. Spodbuja namreč nastanek želodčne kisline, zato se nosečnice in doječe matere prej posvetujte z zdravnikom, koliko koprca je dovoljeno.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani