Interaktivni dodatki:






Datum: 28. MAJ 23 - ZDRAVJE, LEPOTA

Naravna energijska pijača, ki dela čudeže

Napitek iskiate, ki ga pripravljajo v plemenu Tarahumara, je že več kot stoletje pozabljen, čeprav ima neverjetne učinke ...

To je napitek z zgodbo, ki jo je koncem 19. stoletja prvi zapisal norveški raziskovalec in etnograf Carl Lumholtz, ki je slovel po svojem natančnem terenskem delu predvsem v predelih Avstralije in Mehike. Ko ga je pot zanesla v Ameriko, je na meji med ZDA in Mehiko naletel na nenavadno pleme Tarahumara, ki so dotlej živeli zelo izolirano od zunanjega sveta. Lumholtz je pri njih živel eno leto in takoj postal pozoren na njihovo vzdržljivost. Brez težav so namreč pretekli tudi po več kot 100 kilometrov, dočakali so visoke starosti, pa tudi splošno zdravje je bilo pri njih izvrstno. Vse to so seveda bili razlogi več, da je slavni raziskovalec tako dolgo in natančno popisal njihove življenjske navade.

Tako se je med drugim srečal tudi z napitkom iskiate o katerem je zapisal, da da človeku moč, neverjetno energijo, izboljša se mu počutje, pa tudi bolezni dobesedno izginejo v nekaj minutah.

Na žalost je vedenje o čudežnem napitku kmalu potihnilo in skoraj utonilo v pozabo, dokler se ni pred leti z enim od predavanjem pojavil preiskovalni novinar Christopher McDougall, ki je ponovno obudil skrivnost plemena Tarahumara. O njih je celo napisal knjigo z naslovom Born tu run (Rojeni za tek), ki je kmalu postala velika uspešnica. Tudi zaradi napitka iskiate, ki ga je McDougall posodobil in mu nadel ime čia freska ali hudi chia.

Glavna sestavina tega napitka so fermentirana semena chia.

Kako lahko sami doma pripravite in preizkusite ta napitek?

Liter ohlajenega zelenega čaja (brez sladkorja in drugih dodatkov) pretočite v steklen vrč. Vanj dajte 4 do 8 žlic semen chia (odvisno, kako močen napitek želite imeti). Pokrijte z gazo in pustite stati 2 dni na temnem in hladnem prostoru, da semena fermentirajo. Nato lahko napitek shranite v hladilnik, pijte pa precejeno po 1 do 2 dcl na dan, pri čemer vsakič znova dodajte sok sveže stisnjene polovice limone.

Tisti, ki vam okus ne bo všeč, si lahko pomagate z žlico medu.

Danes vemo, da vam bo hudi chia pomagal pri hujšanju, pomlajuje kožo, izboljša hidracijo, dviga imunski sistem in vas napolni z energijo. Ker je iz povsem naravnih snovi, je vsekakor vredno poskusiti.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani