Interaktivni dodatki:






Datum: 9. MAJ 23 - ZDRAVJE, LEPOTA

Energijska bomba zdravja iz zelene in špinače

Kako na preprost, hiter in zdrav način očistiti telo in ga napolniti z vitamini in minerali?

Nič vam ne pomaga, če skrbite, da jeste veliko vitaminov in mineralov, če slabih snovi ne odvajate. Smisel dobrega zdravja je namreč v tem, da stare snovi nadomeščate z novimi in tako čistite organizem. Najslabše je, če se toksini nabirajo v telesu ...

Za zdrav čistilni napitek potrebujete naslednje sestavine:

  • sok ene limone (lahko tudi limete)
  • 2 banani
  • skodelico sveže špinače
  • 3 dcl kokosovega mleka (lahko tudi mandljevo)
  • 1 steblo zelene
Priprava:

Če nimate kokosovega ali mandljevega mleka, lahko uporabite običajno kravje mleko, vendar v tem primeru napitku ne dodajte limone. Na vsak način pa v mešalniku najprej zmešajte trde snovi (banani, špinačo in zeleno), šele na koncu dodajte mleko.

Ker boste iz gornjih sestavin dobili zajetno količino vitaminov, je lahko to tudi nadomestek za zdrav zajtrk. V vsakem primeru pa je zelena odličen vir vitamina C. Deluje kot diuretik (pomaga čistiti telo in odvajati vodo). Dokazano varuje srce in ožilje, je bogat vir kalija in natrija, ohranja gibljivost mišic in sklepov, zavira nastanek Alzheimerjeve bolezni, ima pa še veliko vitaminov A in B ter železa, magnezija in nekaterih esencialnih aminokislin.

Med pomembnejše sestavine tega napitka sodi tudi špinača, zato bodite radodarni pri dodajanju. Več špinače pomeni več železa, več vitamina A in več hranljivih vlaknin.

Ko omenjamo špinačo, ne moremo mimo zapleta, ki se je zgodil pred desetletji, ko so se raziskovalci zmotili in narobe postavili decimalno vejico. Zapisalo se jim je, da je v špinači 41 mg železa, novejše analize pa so pokazale, da ga je "samo" 4,1 mg, kar je v primerjavi z ostalo zelenjavo še vedno veliko (v endiviji ga je 1,4 mg, v grahu 1,8 mg, v glavnati solati 1,1 mg, v korenju 2,1 mg, v poru 1,0 mg). A nauk zgodbe ni ta, da so raziskovalci zmotljivi, pač pa se za tem lahko skriva veliko bolj zaskrbljujoča zgodba. Dejstvo namreč je, da ima današnja zelenjava manj hranljivih snovi, kot jih je imela pred pol stoletja, ko je napaka nastala. Še vedno obstaja možnost, da je nivo železa v špinači v tem času tako drastično padel zaradi našega neodgovornega ravnanja s planetom.

Prav zato za smoothije za zdravje poskusite uporabljati domače in sveže sestavine.

Debeli smo tudi zato, ker moramo za isto količino vitaminov, kot nekoč, danes pojesti veliko več.

In še nasvet za smoothie: sladkajte ga le, če ne gre drugače, pa še to samo z medom.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani