Interaktivni dodatki:






Datum: 23. MAJ 23 - DOBRO JE VEDETI

Ali poznate alternative za cvrtje?

Obstaja kar nekaj alternativ, kako ocvreti jedi, da bodo še bolj hrustljave

Ocvrta hrana, pohan piščanec, paniran sočen zrezek, morda zelenjava ... Verjetno ima vsak svojo predstavo idealnega nedeljskega kosila, kjer skoraj zagotovo ne manjkajo ocvrte jedi. Da bi svoje jedce presenetili z drugačnim, pogosto tudi boljšim okusom, se lahko cvrtja lotite z alternativnimi sestavinami. Jedi bodo tako še bolj hrustljave in okusne.

Koruzni kosmiči


Cvrtje mesa, rib, zelenjave v koruznih kosmičih je preprosto in še bolj hrustljavo, poleg tega pa tudi bolj zdravo, ker kosmiči vpijejo bistveno manj olja.

Zdrobljene preste


Slano pecivo je uporabno tudi za cvrtje. Slane prigrizke je potrebno je zdrobiti na majhne kose, pri tem pa pazite na količino soli. Mnogi, ko enkrat poskusijo ocvrto hrano iz slanega peciva, se temu okusu ne morejo več odpovedati.

Oreščki in semena


V mikserju za kavo in zrna zmešajte mandlje, lešnike, orehe, sezamova semena ... Piščanec ocvrt s to mešanico je bogatejšega okusa, vsebuje vrsto zdravih sestavin, paziti pa moramo le, da ne cvremo na preveč vročem olju, da oreščkov ne zažgemo.

Divji riž


Morda si mislite, da divji riž ni primeren za paniranje. Če iz riža naredite moko, je lahko zelo zanimiva obogatitev jedi. Paniranje z rižem je sicer podobno pečenju pokovke, saj riž povzroča podobne zvoke, vendar vas bosta okus in hrustljavost prepričala, da poskusite malo drugačno hrano.

Čips


Vse, kar morate narediti je, da čips zdrobite na drobne koščke, ga pomešate z moko (lahko tudi brez) in jajcem ter v tej mešanici povaljate meso, zelenjavo, ribe ... Nič ni boljšega kot ocvrt piščanec s čipsom.

In sedaj temna plat ocvrte hrane!

Vsi vemo, da je ocvrta hrana škodljiva, pa vendar jo jemo. Problem so predvsem trans maščobe, ki se tvorijo med procesom priprave, zato je zelo pomembno, da za cvrtje uporabljate najbolj kvalitetna olja.

Tu velja spomniti na paradoks, ki ga mnogi pozabljajo: kvalitetno olje za pečenje je bolj pomembno od olja za solate. Pri sobni temperaturi je vsako olje dobro, razlike se pojavijo, če hrane segrevate nad 120 stopinj Celzija. Takrat namreč nastaja akrilamid, ki spada med najbolj rakotvorne snovi. Več o tem si lahko preberite v prispevku Jedo ga tudi dojenčki, čeprav povzroča raka.

In še nekaj: ste se kdaj vprašali, kje je največ škodljivih trans maščob?

V 100 gramih poceni čokoladne torte jih je 7,1 grama, v margarini 7,0 gramov, v maslu 3,6 grama, v čokoladnih piškotih 3,4 grama, v hrenovkah 0,3 grama, v čipsu 0,2 grama ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani