Interaktivni dodatki:


Datum: 16. JAN 24 - ZANIMIVOSTI

Razmislite še enkrat o zimskem vrtičku na kuhinjski polici

Tudi če živite v stanovanju brez zunanjega prostora, lahko imate svoj zeliščni vrt. Doma pridelani plodovi so okusnejši in predvsem bolj seksi

Če nimate balkona, vrta, travnika pred hišo nikar ne obupajte. Svoj vrtiček si lahko pripravita tudi na kuhinjski polici, v zaprtem prostoru. Idealen prostor je kuhinja, pa tudi dnevna soba in celo spalnica. Koristi ni samo od plodov, pač pa te rastline tudi čistijo in bogatijo zrak.

Na splošno velja, da rastline potrebujejo 7 stvari, da bi rasle kjerkoli v stanovanju: prostor, temperaturo, svetlobo, vodo, zrak, hranila in seveda čas.

1. Prostor
Tudi v cvetličnem lončku vam lahko zraste krompir. Res je, da bo morda manjši, a zato še bolj privlačen. Tudi majhni korenčki so lahko bolj sladki in celo okusnejši od tistih iz pravega vrta. Izgovor, da nimate prostora, je v resnici izgovor, da se vam ne ljubi s tem ukvarjati. A tako boste govorili dokler prvič resno ne zbolite.

2. Temperatura
Kuhinja je idealen prostor za vrtičkarje, ker ima večina rastlin ponoči raje nižje temperature, podnevi pa višje. In prav taka klima je tudi pozimi v kuhinji. Vedno imejte v mislih, da se morajo rastline počutiti, kot doma in jim zato poskušajte zagotoviti takšne pogoje.

3. Svetloba
Če imate okno obrnjeno proti jugu, lahko računate na največjo količino svetlobe. Če je vaša kuhinja svetla, vam rastlin ni treba tiščati k okenski polici, ker različne rastline potrebujejo različno količino svetlobe. Sicer pa vam bodo rastline same povedale, kdaj je zanje dovolj svetlo. Če rastlino postavite v temnejši del in bo steblo začelo rasti proti oknu, potem je to znak, da jo morate prestaviti bliže oknu. Seveda pa si lahko pomagate tudi z umetno osvetlitvijo, ki je v vrtnarstvu precej pogosta. Z rastno svetlobo lahko pohitrite rast tudi za 55 odstotkov, še posebej, če jo kombinirate z naravno.

4. Voda
Brez vode in tudi s preveč vode rastlina umre. Zelo pomembno je, da uporabite cvetlični lonček, ki ima na dnu luknjo. Odvečna voda kar naj odteče in nikar je ne zadržujte z različnimi krožniki, ker lahko s tem povzročite gnilobo. Zemlja bo že nase vezala toliko vode, kot je potrebno, rastlin pa ni treba utopiti. Raje jih vsak dan malo navlažite, kar je v stanovanjih s centralno kurjavo nujno potrebno.

5. Zrak
Rastline potrebujejo ogljikov dioksid, vračajo pa kisik. Dimi, plini in drugi onesnaževalci zraka lahko poškodujejo rastline. Mednje sodijo tudi umetne dišave.

6. Hranila
Pretiravanje z gnojili ne bo rešilo vašega pridelka. Rastlina večino hrane dobi iz zemlje, vode, zraka in svetlobe. Najpomembnejša hranila so dušik, fosfor in kalij. Uporabite jih občasno, nikar prepogosto.

7. Čas
Najpomembnejši faktor pri vrtnarjenju na kuhinjski polici je čas. Če boste za rastline dobro skrbeli, jim morate dati le dovolj časa, da začno roditi. Prav tako ne žanjite plodov, ko so še na začetku. Raje počakajte nekaj dni, da bo vaš pridelek obilnejši.

In zdaj najpomembnejše vprašanje: kaj se splača gojiti na kuhinjski polici?

Šalotka


Šalotka potrebuje veliko sončne svetlobe, prav tako pustite dovolj prostora med semeni za rast, zemlja naj bo vedno vlažna in mehka (podobna zemlji za rože), ko pa jo boste uporabili, jo vedno odrežite za najmanj 2 višini prsta nad tlemi, da bo lahko rasla naprej.

Kalčki


Izberete lahko katerakoli semena, z njimi posujte dno pladnja, dolijte malo vode in počakajte 3 do 7 dni (odvisno od semen). Domači kalčki so zdrav in hranljiv dodatek k sendvičem, solatam in celo smoothijem.

Solata


Tudi solate zelo dobro uspevajo na okenskih policah. Takšna solata je mehkejša, bolj sočna in predvsem naravna. Zelo dobro raste tudi pri umetni svetlobi. Nekaj listov solate vedno zapičite nazaj v zemljo, da bo iz njih zrasla nova.

Korenček


Korenček, ki zraste na okenski polici, je predvsem zaradi oblike in majhnosti glavna atrakcija. Domači korenček je še predvsem pomembno živilo za otroke in starejše.

Krompir


Krompir potrebuje vsaj 10 centimetrov prostora, semenski krompir z vsaj enim očesom pa mora biti vsaj 4 centimetre pod zemljo, prav toliko pa potrebuje tudi zemlje pod sabo. Po nekaj tednih se že lahko veselite otroške trgatve. Imeti domač, mlad krompirček je neprecenljivo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani