Interaktivni dodatki:






Datum: 3. JAN 16 - DOBRO JE VEDETI

Banane, živilo leta 2015

Po mnenju uredništva Vem, kaj jem so banane najbolj zaznamovale leto 2015 - preberite zakaj

O bananah smo v letu 2015 veliko pisali in vsakič so recepti z bananami naleteli na velik odziv. Banane so namreč okusne, sitostne, v pravih kombinacijah pa tudi zdravilne.

Poznamo več kot 20 vrst banane. Ene so jedilne, druge za kuhanje (to ločijo predvsem v tropskih krajih). Ene imajo zelene, druge rumene, pa rdeče in vijolične olupke, ki pa ob zrelosti prav vse enako porjavijo. Sicer pa imajo banane razmeroma veliko ogljikovih hidratov (22,8 %), od tega 12 % sladkorja. Med vitamini izstopata B6 (28 % potrebne dnevne količine) in C (15 % potrebne dnevne količine), med minerali pa magnezij (7 %) in seveda kalij (8 %). Za krepitev imunskega sistema je pomemben cink (2 %) in pantotenska kislina oziroma vitamin B5 (7 %).

Najbolj brani recepti z bananami so bili:

Na koncu pa moramo dodati še nekaj o slabih straneh banan ...

Mnenja o tem, kako banane vplivajo na pritisk, so deljena. Nekateri pravijo, da banane dvigujejo pritisk, drugi pravijo, da jih znižujejo. Pogostokrat je to odvisno od organizma, zato je najbolje, da preverite. Približno dve uri po obroku si izmerite pritisk, pojejte dve banani, počakajte dve uri (vmes ne smete nič jesti, pijete pa lahko samo vodo), nato pa si spet izmerite pritisk. Če ne boste zaznali spremembe, potem banane ne vplivajo na vas.

Nekateri tudi pravijo, da banane niso dobre za srčne bolnike. Če ste podobnega mnenja, se o tem pogovorite s svojim zdravnikom.

Pa še izkušnje neke mamice, ki nam je pisala, da njen 8-letni sin vsak večer spije kozarec banane z različnimi dodatki (od malin, kokosa in ananasa) in v tem času ni imel niti enkrat težav z zobmi.

Banane so zmagovalke leta 2015, leta 2014 pa je zmagala cvetača.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani