Interaktivni dodatki:






Datum: 14. NOV 22 - DOBRO JE VEDETI

5 živil, ki ima več proteinov od jajc

Ali ste vedeli, da je v enem jajcu 6 gramov proteinov, kar pa nikakor ni največ. Predstavljamo vam 5 proteinsko bogatejših živil.

Beljakovine so kompleksne organske molekule, ki so sestavljene iz najmanj 50 verižno povezanih aminokislin. Razlikujemo enostavne beljakovine (proteine) in sestavljene (proteide). So osrednjega pomena za celično presnovo, poleg tega pa naše telo ni sposobno sintetizirati vseh aminokislin, zato so beljakovine nujen del prehrane. Telo jih potrebuje za vgraditev v biomaso, lahko pa so tudi vir energije.

Kje najdemo veliko proteinov?

1. Spirulina
Spirulina je mikroskopska alga, ki se že stoletja uporablja v prehrani. V 100 gramih je kar 56 % proteinov, poleg tega pa tudi veliko vitaminov, še zlasti vitaminov kompleksa B. Za dnevno dozo zdravih proteinov je dovolj samo ena žlica spiruline v prahu na dan.

2. Soja
Sojo so začeli pridelovati pred približno 1300 leti na Kitajskem in prav kmalu ugotovili, da je soja zaradi veliko beljakovin lahko nadomestek za meso. Poleg tega vsebuje celo vrsto esencialnih aminokislin, veliko vitaminov (tiamin, riboflavin, folna kislina), v 100 gramih pa je kar 37 gramov proteinov. Škoda, da je soja najbolj gensko spremenjeno živilo in, da naravnih semen skorajda ni več.

3. Grški jogurt
Za razliko od običajnega jogurta ima grški občutno več maščob, je gostejši in bolj kremast. Včasih so grški jogurt delali izključno iz ovčjega mleka, danes pa je najbolj razširjen kravji. V 100 gramih jogurta je kar 10 gramov proteinov, zaradi ugodnega vpliva na prebavo, pa bi morali grški jogurt jesti vsak dan. Še posebej zjutraj.

4. Sir
Skupino trdih sirov, ki so narejeni iz kravjega mleka, krasijo bogat okus, mamljiva aroma in prepoznaven izgled (luknjice v teksturi). Siri imajo veliko nenasičenih maščobnih kislin, v 100 gramih pa je kar 30 gramov proteinov.

5. Bučna semena
Ko med gledanjem pogrešate kak prigrizek, si izberite bučna semena, ker boste s tem dobili v telo veliko zdravih maščob, veliko mineralov, antioksidantov, vlaknin, zelo pomembne pa so beljakovine. Vse to vas bo nasitilo in še okrepilo zdravje.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani