Interaktivni dodatki:






Datum: 3. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Kako pripraviti zelenjavo in meso za v hladilnik

Napaka je, če zelenjavo takoj daste v hladilnik. Če jo znate pravilno pripraviti, bo dlje časa ostala sveža. isto velja tudi za meso.

Ko se je v japonskih medijih prvič pojavila restavracija Dellis, so se jim bolj kot ne posmehovali. Posebnost Dellisove kuhinje je namreč kuhanje s termometrom. Lastnik in glavni kuhar je namreč zatrjeval, da so temperature zelo pomemben dejavnik v vsaki kuhinji, začne pa se že z zlaganjem v hladilnik. To teorijo so zato preverili pri Cooking Technology Research Society in prišli do presenetljivega odkritja.

Če so zelenjava in meso pravilno pripravljeni, potem imajo boljši okus, so dlje časa sveži in obstojnejši.

Testi so pokazali, da bi morali vso zelenjavo, preden jo damo v hladilnik, oprati v vodi, ki ima od 48 do 50 stopinj Celzija. To velja za listnato zelenjavo, kot tudi gomolje in celo čebulo, česen ... Pri temperaturi 50 stopinj se namreč v zelenjavo sproži proces zorenja in rasti. Taka zelenjava je okusnejša.

Za večino zelenjave velja, da naj bo v topli kopeli 3 do 5 minut. Solata, zelje, špinača dajte v vodo vsak list posebej. Po 2 do 3 minutah vodo zamenjajte. Pazite le, da vam tudi pri menjavi vode temperatura nikdar ne pade pod 43 stopinj Celzija. To je namreč temperatura, kjer spet začno nastajati bakterije, ki uničujejo zelenjavo.

Isti postopek tople kopeli lahko uporabite tudi pri mesu, ribah in sadju, le da je zanje dovolj 3 minute kopanja.

Tako osveženo zelenjavo potem čim hitreje shranite v hladilnik, še bolje zamrzovalnik.

50 stopinj pa je pomembnih tudi pri odtaljevanju. Dobro si je zapomniti, da je to meja, ko škodljive bakterije ne nastajajo, hranljivih snovi pa ne uničujemo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani