Interaktivni dodatki:






Datum: 22. AVG 22 - ZDRAVJE, LEPOTA

Zakaj je dobro jesti koruzo

Sezona kuhane in pečene koruze je na višku. Na podeželju je seveda pogosteje na jedilniku, kot v mestih. A če bi vedeli, kako koristna je lahko pečena koruza, bi jo jedli vsak dan.

Koruza ima razmeroma veliko vlaknin, nizek glikemični indeks, vsebuje malo maščob in učinkovito uravnava prebavo. Izredno učinkovito zmanjšuje tveganje za sladkorno, je izredno bogata s proteini in pomaga pri boju proti stresu. Vrsta raziskav je pokazala, da koruza vsebuje veliko aritenoidov, ki zmanjšujejo tveganja za slepoto. Koruza je zdrava in priporočljiva za nosečnice, zmanjšuje holesterol in krepi ožilje in srce.

Dejstvo, da se koruza uporablja tudi v kozmetiki, dokazuje njen vpliv na kožo. Še posebej učinkovita je pri zdravljenju izpuščajev in drugih ekcemov. Za to je zaslužen predvsem biotin oziroma vitamin B8, ki med drugim krepi lase in dela kožo mehkejšo.

Uporaba koruze v kozmetiki je tako široka, da iz nje lahko pripravimo glavne jedi, pa tudi sladice, a polenta je še vedno kraljica slovenske kuhinje. Vendar samo, če je narejena iz ekološko pridelane koruze. Na žalost večina zgoraj naštetih pozitivnih lastnosti ne velja za industrijsko pridelane kosmiče, pokovko in druge izdelke.

Za konec pa še nasvet. Če se boste odločili za taborniški način pečenja koruze na odprtem ognju, potem pustite na storžu nekaj listov, ko bodo preprečili, da bi se zlata zrnca zažgala. Če boste koruzo namazali še z maslom, bo okus slastnejši in bolj poln.

Zanimiv recept najdete tudi na: V pečici pečena koruza

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani