Nutrienti so kemijske snovi, ki jih organizem potrebuje za vzdrževanje osnovnih življenjskih procesor. Potrebni so za razvoj in celjenje poškodovanih tkiv, uravnavajo prebavo in ključne telesne procese. Nekatere nutriente telo proizvaja samo, druge pa moramo zaužiti s hrano.
Na žalost pa poleg nutrientov obstajajo tudi antinutrienti, ki zavirajo vse, kar nutrienti spodbujajo. K sreči obstaja preprost trik, kako zmanjšati moč antrinutrientov: kuhanje.
Kje je največ antinutrientov?
Flavonoidi zavirajo absorpcijo mineralov, največ pa jih je v čaju, kavi in vinu.
Lektini zavirajo prebavne encime, veliko pa jih je v fižolu in pšenici.
Fitična kislina prav tako zavira absorpcijo mineralov, veliko pa jo je v špinači in brokoliju.
Čeprav je splošno znano, da je surova bolj zdrava, pa vam za gornja živila vseeno priporočamo, da jih za 3 do 5 minut potopite v vrelo vodo, da se zmehčajo, hkrati pa se izgubi moč antinutrientov.
Ob tem velja omeniti še eno dejstvo. V državah, kjer večina energije pride iz žitaric, je največja podhranjenost in s pomanjkanjem vitaminov povezanih bolezni.