Interaktivni dodatki:






Datum: 18. JUL 22 - DOBRO JE VEDETI

5 mitov o raku, ki jih vsi vztrajno zanikajo

Če bi podjetja in države resnično želeli, da bi bilo čim manj rakastih obolenj, potem veliko izdelkov sploh ne bi bilo v prodaji. Tako pa je rak bolezen s katero se bogato služi.

Več kot vemo o bolezni, bolje se lahko zaščitimo. To je glavni razlog, da se o nekaterih stvareh ne govori. A ko je govora o rakastih boleznih, se je nabralo veliko dezinformacij, ki so postale urbani miti in v katere nihče ne dvomi.

1. Mobilni telefoni in umetna sladila povzročajo raka
Prve raziskave o nevarnostih umetnih sladil so opravili že v 70. letih prejšnjega stoletja, o nevarnostih mobilne telefonije pa v začetku 90. let. V obeh primerih so ugotovili, da gre za nevarno tehnologijo, a so nasprotniki so hitro našli "rešilno" bilko. Testiranja so namreč potekala na živalih, trdnih dokazov za vpliv na zdravje ljudi, pa ni. In verjetno tudi ne bo. Le kako dokazati, da umetno sladilo škodi, ko pa jemo toliko drugih dvomljivih stvari, se premalo gibljemo in še telefoniramo pogosteje, kot kdajkoli prej. Ne pozabit, da so pri živalih telefoni povzročil eksplozijo tumorjev.

2. Ljudje s temno kožo ne dobijo kožnega raka
Pred kožnim rakom ni varen nihče. Še več! Ker je pri ljudeh s temnejšo kožo raka težje odkriti, se pogosto razvije do stopnje, ki je ni mogoče več ozdraviti.

3. Maščobe povzročajo bolezni srca
Prekomerna telesna teža povečuje tveganje za nastanek raka debelega črevesja, ledvic, ščitnice, prostate ... Presežek maščobnega tkiva povzroča vnetja v telesu, kar lahko povzroči transformacijo normalnih celic v tumorske. Vendar se to zgodi le, kadar v telo vnesemo visoke deleže trans maščob, ki jih telo težje razgradi v energijo, zato nastajajo nevarne maščobne obloge. To pomeni, da lahko vse naštete bolezni dobijo tudi tisti, ki na prvi pogled nimajo težav z odvečnimi kilogrami. Pomembno je jesti zdrave maščobe, žal pa je Slovenija v skupini držav, kjer so škodljive trans maščobe dovoljene, čeprav se o njihovi škodljivosti govori skoraj 50 let.

4. Rak ni nalezljiv
Predstavljajte si, da bi bil rak nalezljiv, kako kot denimo AIDS? Vendar to povsem ne drži. Primer "nalezljivega" raka je pljučni rak za katerim zbolijo tudi pasivni kadilci. Rak na grlu in v ustih pogosto povzročajo bakterije (pogoste angine, gripe, prehladi). Tudi nekatere spolne bolezni se lahko razvijejo v raka ... Res je, da to ni nalezljivost, kot smo jo vajeni, a to vseeno pomeni, da lahko zbolimo tudi, če skrbimo za zdravo prehrano in aktivno preživljanje prostega časa.

5. Škodljivost solarijev
Ali so solariji škodljivi, sploh ni vprašanje. Škodljivi so namreč vsi UV žarki, če jih je preveč in povsem vseeno je, ali so umetni ali naravni. Proizvajalci sončnih krem vsako leto poskrbijo, da mediji na veliko pišejo o škodljivosti solarijev. Njihove kreme sicer preprečujejo opekline, pri UV zaščiti pa niso več tako suvereni. Dermatologi celo odsvetujejo daljšo izpostavljenost na soncu za mladoletnike med 11 in 14 leti starosti.



5 mitov o raku, ki jih vsi vztrajno zanikajo
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
rak
 
kožni rak
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani