Interaktivni dodatki:


(Choice.com.au)



Datum: 31. JUL 23 - DOBRO JE VEDETI

Hrana, ki ima več ogljikovih hidratov, kot kruh

Če se izogibate kruhu, ker ima veliko ogljikovih hidratov, potem morate poznati živila, ki jih imajo še več

Ogljikovi hidrati veljajo za zelo redilne, zato se jim veliko ljudi odreka, kolikor je le mogoče. In če mislite, da jih je v kruhu in testeninah največ, se motite. Samo za primerjavo: v enem kosu kruha je 13 gramov ogljikovih hidratov, tokrat pa vam predstavljamo 5 zdravih živil, ki jih imajo še več.

Preden pa razkrijemo skrivnostna živila bogata z ogljikovimi hidrati, pa je dobro razlikovati dve vrsti hidratov: kompleksne, ki jih najdemo v zelenjavi in sadju in niso tako redilni, in enostavne, ki jih večinoma najdemo v industrijsko pridelani hrani in so redilni, pa še sladkor v krvi povečujejo.

1. Sojino mleko
Industrijske pijače in sokovi so zelo varljivi glede kalorij in sladkorja. Pogosto potrošniki nasedamo na marketinške trike, resnica pa je povsem drugačna. Tako je tudi s sojinim mlekom. Zrna soje imajo že sama po sebi veliko ogljikovih hidratov, skodelica sojinega mleka (1,5 dcl) pa jih vsebuje kar 15 gramov. Res je, da ima ta ista skodelica tudi 8 gramov proteinov in 4 grame maščob, a ima tudi 548 J (131 kalorij). Čokoladno mleko in mleko z dodanimi okusi ima še slabšo nutricistično sliko.

2. Jabolka
Ali ste vedeli, da ima eno srednje veliko jabolko 27 gramov ogljikovih hidratov0 do 477 J ( in 114 kalorij)? Ima tudi 5 gramov vlaknin in 1,5 grama maščob. Res pa je tudi, da so v jabolku sestavljeni ogljikovi hidrati in zato manj redilni.

3. Rozine
Čeprav so videti nedolžne in zanimivo popestrijo mnoge jedi, pa je v eni pesti rozin približno 33 gramov ogljikovih hidratov (toliko, kot v dveh kosih kruha). Poleg tega imajo 514 J (123 kalorij), 1,5 gramov vlaknin in 309 miligramov kalija. Še dobro, da rozin ne jemo v takšnih količinah, kajne?!

4. Sladki krompir
Krompir ima veliko škroba, a srednje velik sladki bel krompir ima še 24 gramov ogljikovih hidratov, 439 J (105 kalorij), v dobro pa se mu šteje velika količina kalija in vitamina A.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani