Interaktivni dodatki:


(Marthastewart.com)



Datum: 20. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

Katero zelje je bolj zdravo: belo ali rdeče?

Nutricistična analiza je pokazala velike razlike med belim in rdečim zeljem.

Dejstvo je, da imajo živila modre ali vijolične barve več hranljivih snovi. Rdeče zelje ima tako 10-krat več vitamina A, enkrat več železa, enkrat več selena, enkrat več omega-6 maščobnih kislin, v 100 gramih rdečega zelja je toliko vitamina C, kot ga telo potrebuje cel dan ...

Zelo pomemben del rdečega zelja so netopne vlaknine, ki preprečujejo zaprtje, čistijo črevesje, lajšajo vnetja. Poleg tega je 100 gramov zelja bolj hranljivo, kot 100 gramov citrusov. Rdeče zelje je še posebej učinkovito krepi imunski sistem, kolagen krepi mišice, kosti in drugo tkivo v telesu. Kolagen je ključnega pomena pri celjenju ran. Rdeče zelje vsebuje veliko encimov, ki zavirajo razvoj rakastih celic. Raziskava na univerzi v Vanderbiltu je celo pokazala, da je z rednim uživanjem rdečega zelja mogoče zmanjšati tveganje za raka na dojkah za 62 odstotkov.

In še na eno lastnost je vredno opozoriti: rdeče zelje zavira absorpcijo holesterola, kar znižuje tveganje za bolezni srca in uravnava raven sladkorja v krvi. Testi so pokazali, da bi moški nad 50 let morali na dan pojesti vsaj 38 gramov zelja, ženske pa 25 gramov.

No, zdaj veste, zakaj je rdeče zelje dražje od belega.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani