Interaktivni dodatki:






Datum: 10. JAN 15 - ZANIMIVOSTI

Zakaj na letalih bolj prdimo?

Eden večjih problemov pilotov in potnikov na letalih so vetrovi. Pa ne tisti v atmosferi, pač pa v trebuhu.

Profesor Jacob Rozenberh iz univerze v Kopenhagenu na Danskem je objavil zanimiv zapis o tem, kaj se v zraku dogaja z našim trebuhom. Najzanimivejše je dejstvo, da potrebujejo plini, ki nastajajo med presnovo, zaradi nižjega pritiska v kabini približno 30 % več prostora, kar pomeni, da za 30 % bolj prdimo.

Običajna dnevna količina plinov, ki jih spustimo na trdih tleh, je 1 do 2 litra, v letalu pa tudi do 3 litrov. Pa da ne boste mislili, da to muči samo vas. Kje pa! Analize kažejo, da vetrovi mučijo 90 % potnikov, piloti pa imajo zaradi zadrževanja pogosto resne črevesne motnje. V neki anketi jih je 60 % dejalo, da ne vedo, kaj narediti (verjetno so to taki, ki kulturo še vedno postavljajo pred zdravje).

Vsekakor pa je pred vsakim potovanjem, ali bo priložnostih, ko spuščanje plinov ni primerno, upoštevati nekaj nasvetov.

Bolj boste prdeli, če boste jedli hitro in z velikimi grižljaji. Hrana, ki povzroča pline je: rdeče meso, svež kruh, zelje, stročnice, česen, žitarice, včasih tudi mleko in mlečni izdelki. Od pijač se izogibajte gaziranim pijačam (prav te na letalih največkrat postrežejo). Izogibajte se tudi živilom z večjo vsebnostjo zraka (stepena smetana, kreme, pudingi, sladoled).

Hrana, ki lajša vetrove

Proti vetrovom so začimbe (zlasti kumina, kamilice, janež, rožmarin, čaji vseh vrst - z začimbami ne pretiravajte, ker lahko s tem povzročite drugačno vrsto trebušnih krčev). Trebuhu lahko pomagate pri presnovi, če nanj polagate tople obkladke in se rahlo masirate. Nekaterim pomagajo probiotični izdelki, ki uravnavajo črevesno floro, a ti na letalu ne pomagajo. Zaužiti jih morate vsaj 4 ure prej.

In še nekaj ... Če vas vetrovi mučijo vsak dan tudi, ko niste v letalu, je lahko ta problem tudi zaradi gljivic v prebavilih, kar pa je že druga zgodba.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani