Interaktivni dodatki:






Datum: 27. MAR 23 - DOBRO JE VEDETI

Nam lahko preveč vitaminov škodi?

Če jemljete vitaminske tablete, preverite, kaj lahko povzroči predoziranje. Preveč vitaminov je celo bolj škodljivo, kot pomanjkanje!

Preveč vitamina A ni primerno za nosečnice, ljudi s težavami z jetri in za tiste, ki radi pogledajo v kozarček. Vitamin je namreč topen v maščobah, povzroča pa glavobole, osteoporozo, suši kožo ... Prvi znaki prevelikih odmerkov so med drugim tudi izpadanje obrvi, stanje pa se popravi šele po 4 tednih.

Vitamin B6 v prevelikih odmerkih povzroča mravljince, odrevenelost, slabost. Paziti se ga morajo predvsem diabetiki in epileptiki.

Čeprav velja, da vitamina C ni nikdar preveč, pa pretiravanje kljub vsemu lahko povzroči nevšečnosti: diarejo, omotičnost, bruhanje, trebušne krče, glavobole, nespečnost in celo ledvične kamne. Telo višek vitamina C izloči z urinom (maksimalna dnevna vrednost je 2000 miligramov).

Preveč vitamina D povečuje nivo kalcija v krvi, kar lahko povzroči slabost, anoreksijo, poškodbe ledvic, poleg tega pa ima tudi preveč kalcija svoje negativne stranske učinke.

Vitamin E na videz nima stranskih učinkov, kar pa ni tako preprosto. Presežek namreč poveča potrebo po vitaminu K.

Vitamin K najdemo v listnati zelenjavi, nastaja pa tudi v črevesju s pomočjo črevesnih bakterij. Vitamin je zaslužen za celjenje ran in strjevanje krvi. če imate tovrstne težave, je lahko krivo tudi preveč vitamina E.

Baker je direktno povezan s sladkorjem v krvi. Več bakra pomeni več sladkorja. In obratno.

Vse kar ste gradili z vitamini, lahko s cinkom porušite. Preveč cinka namreč uničuje imunski sistem in dviguje nivo holesterola v krvi.

Kalcij je sicer zelo pomemben element, a v prevelikih odmerkih je najpogosteje kriv za nastanek ledvičnih kamnov, apnenja mehkih tkiv (če izrastki nastanejo na sklepih, denimo stopalih, je lahko to zelo boleče), povzroča zaprtje.

Preveč kalija povzroča motnje v bitju srca. Ljudje s težavami na srcu bi morali biti zelo pazljivi in ga brez posveta z zdravnikom ne bi smeli jemati.

Pazljivi z magnezijem morajo biti vsi, ki imajo težave z ledvicami in srcem. Že majhna količina lahko povzroči prebavne motnje.

Premalo železa povzroča slabokrvnost, preveč pa zastrupitve krvi, težave s srcem, vnetja in celo raka.

Dnevna količina selena je 1000 miligramov, povzroči pa lahko izgubo las, utrujenost, krhanje nohtov, bolečine in krče v mišicah, zadah iz ust ...

In še podatek iz ZDA. Predoziranosti z vitamini je pozimi 30 % več kot poleti.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani