Interaktivni dodatki:


(Fitasfuck)Datum: 18. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Borovnice napredovale iz super v čudežno živilo

Raziskovalci so vsakič znova presenečeni nad zdravilnimi učinki borovnic. Najbolj pomagajo pri metabolnem sindromu.

Raziskovalci iz univerze Maine v ZDA so naredili raziskavo o vplivu hrane na metabolni sindrom. To je medicinski izraz, ki označuje kombinacijo sladkorne, visokega pritiska in debelosti. Najbolj so jih presenetile borovnice.

Osebe, ki trpijo zaradi presnovnega sindroma, so bolj izpostavljeni boleznim srca, kapi, srčnega infrarkta in drugim nevarnim dogodkom, ki se lahko tragično končajo. Vse to lajšajo in zdravijo prav borovnice, ki vsebujejo veliko količino antioksidantov, predvsem polifenolov, ki varujejo celice pred poškodbami in zmanjšujejo visok krvni pritisk. Če na dan zaužijete samo skodelico borovnic, se telo bolje odziva na nihanja glukoze v krvi, kar preprečuje tveganja za sladkorno bolezen.

Še več!

Raziskovalci so celo ugotovili, da po 8 tednih rednega uživanja borovnic, lahko presnovni sindrom popolnoma izgine: popravi se telesna teža, imunski in presnovni sistem, pritisk, tudi utrip srca (nižji je, več kondicije ima vaše telo).

Kako uživati borovnice?

Najboljše so sveže borovnice, ki jih nikar ne pokvarite s sladkorjem. Pojejte takšne, kot so. Zaradi polifenolov, ki spadajo v skupino močnih oksidantov, borovnic ne segrevajte (borovnice v pecivu izgubijo vso svojo zdravilno moč). Če nimate svežih borovnic, si lahko pomagate z zamrznjenimi (preberite prispevek Najboljša zamrznjena sadje in zelenjava).

Še to ... Čeprav so v raziskavi največ govorili o borovnicah, pa so veliko zdravilnih polifenolov našli še v listih breze ter cvetovih bezga, lipe, globa in ajde. Še posebej pozorni pa so bili na "francoski sindrom". V Franciji imajo namreč med vsemi mediteranskimi državami najmanj koronarnih bolezni, skrivnost pa se skriva v rdečem vinu ter sadju in zelenjavi z rdečo, vijolično in modro barvo. Take barve so namreč flavnoidi, ki so podskupina polifenolov.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani