Interaktivni dodatki:


Datum: 2. DEC 22 - ZANIMIVOSTI

Kako s stevio prihraniti tretjino proračuna za cigarete?

Raziskave kažejo, da čaj sladkan s stevio opazno zmanjšuje potrebo po alkoholu in nikotinu ...

Stevia je najmočnejše naravno sladilo, kar jih trenutno poznamo. Največ je pridelajo v Južni in Srednji Ameriki, pri nas pa se pojavlja v vseh mogočih oblikah, kar povzroča le veliko zmede in nejevolje. Mnogi namreč stevio mešajo z običajnim sladkorjem z izgovorom, da je sicer presladka, a se za tem početjem skriva le želja po zaslužku.

Stevia je na področju od Paragvaja, Peruja do Mehike poznana že več kot 1500 let, mnogi pa ji pripisujejo celo zdravilne učinke. To so želeli preveriti biologi iz univerze v Kaliforniji, ki so sprva naredili podrobno kemijsko analizo, potem pa so v raziskavo vključili še 900 prostovoljcev.

Ne pri analizi in tudi ne pri zdravstvenih pregledih stevia ni pustila opaznejših posledic.

Torej je zdravilnost stevie le mit?!

Niti ne!

Ker neposrednih učinkov stevia nima, so toliko bolj izraziti posredni.

Že po enem tednu sladkanja jedi samo stevio, so kadilci pokadili 10 % manj cigaret, p mesecu dni pa celo za 30 %. Tudi konzumiranje alkohola se je v povprečju zmanjšalo za prav takšen odstotek. Raziskovalci celo menijo, da bi se lahko s pol litra čaja sladkanega s stevio v nekaj mesecih popolnoma odvadili kajenja, alkoholizem pa spravili v razumne okvirje.

Žal pa je raziskava postregla tudi z nekaj razočaranj. Nihče od udeležencev si s stevio ni znižal holesterola v krvi, pa tudi shujšal ni.

Očitno bo človeštvo moralo še naprej iskati čudežno sladilo, ki bo hkrati še zdravilo in ne bo redilo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani