Interaktivni dodatki:






Datum: 20. NOV 21 - DOBRO JE VEDETI

9 jedi, ki jih lahko jemo tudi po pretečenem roku

Nekatere jedi tudi po pretečenem roku uporabnosti obdržijo večino svojih lastnosti, zato kak dan, ali dva čez rok pri njih ni problematičen

Največje presenečenje so doživeli egiptologi, ko so pred 100 leti v kar nekaj grobnicah med shranjenim nakitom in drugimi predmeti ljubimi pokojniku našli še posode z medom. Med mumij je bil star 2000 let in še vedno dobrega okusa. A bolj kot dolg rok uporabnosti (ne pozabit, da pred tisočletji medu niso dodajali sladkorja, pa tudi čebele še niso poznale pesticidov) so najdeni medi neprecenljive najdbe za proučevanje flore in favne v tistem času.

Seveda pa med ni edino živilo, ki ima dolg rok uporabnosti. Predstavljamo vam še 9 živil, ki jih lahko brez skrbi jeste tudi nekaj dni čez rok:

  • 1. Jajca: uporabna so 3 do 7 tednov, če so le shranjena na suhem in hladnem mestu. Problematična postanejo, če jih imamo na sobni temperaturi.
  • 2. Mleko: mnogi ne vedo, da je tudi mleko lahko pitno, dobrega okusa in vonja 7 dni po preteku roka. Seveda mora biti primerno shranjeno in že v osnovi neoporečno. Sicer pa se pri mleku že ob prvem požirku okusi, če je kaj narobe.
  • 3. Kečap: če ga imate ves čas v hladilniku, vzdrži 6 mesecev in še malo čez. Ko kečap zastara, na površini nastane plesen in začne smrdeti.
  • 4. Olivno olje: predpisan rok uporabnosti je dve leti. Če imate olje ves ta čas na hladnem in temnem mestu, ga lahko uporabljate tudi leto dni po preteku.
  • 5. Kisle kumarice: večina vložene zelenjave vzdrži 2 leti, kumarice pa še leto več, če jih imate ves čas na temnem in hladnem. Seveda pa to velja za zaprte kozarce.
  • 6. Sir: spadajo v kategorijo živil, ki nimajo omejitev glede časovne uporabnosti. Nekatere vrste celo z leti postajajo vse boljše, plesen je pri nekaterih celo zaželena. Pomembno je le, da je sir shranjen na suhem in zračnem mestu.
  • 7. Kava: ko enkrat paket odprete, kava zadrži večino svojega vonja in okusa 3 do 5 mesecev po preteku roka. Kava ostane še naprej užitna.
  • 8. Maslo: če je shranjeno na hladnem, ga lahko brez slabe vesti uporabljate še dva tedna po preteku roka. V idealnih okoliščinah (hladen, suh in temen prostor), pa je maslo užitno tudi do 9 mesecev po preteku, vendar je potrebno pri tako ekstremni uporabi že biti pozoren na okus in vonj. Gre bolj za "teoretično" uporabo.
  • 9. Začimbe: Vse začimbe, ki jih kupite v stekleni embalaži, ali papirju je mogoče uporabiti tudi dve leti po izteku označenega roka. Razen manj izrazite arome, začimbe ne izgubijo svoje hranljive vrednosti.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani