Interaktivni dodatki:


(http://3.bp.blogspot.com/)



Datum: 25. OKT 21 - DOBRO JE VEDETI

Najbolj nevarne gospodinjske stvari

Na univerzi v Arizoni v ZDA so analizirali najpogostejše gospodinjske pripomočke, prešteli bakterije na njih in sestavili lestvico najnevarnejših ...

Če je neka stvar na videz čista, še ne pomeni, da je tudi v resnici tako. Ameriški mikrobiologi so si pod mikroskopom ogledali več kot 300 različnih predmetov, lestvica najnevarnejših pa je marsikoga presenetila. Predvsem zato, ker se na teh predmetih nabirajo mikroorganizmi, ki so pogosto krivi, da zboli cela družina. Zato velja biti nanje pozoren.

1. Lesena deska za rezanje in sekljanje
Če bi rezali samo zelenjavo, ki bi jo prej oprali, deska ne bi bila pol toliko nevarna, kot je, če na njej režete od mesa, embalaže, sadja in seveda tudi zelenjave. Les že samo po sebi nudi prijetno zavetišče vsem vrstam bakterij in nobeno čiščenje ne pomaga. Samo za primerjavo: lesena deska ima 200-krat več mikrobov, kot straniščna školjka, ki je cel teden niste oprali. Namesto lesene deske raje uporabljajte stekleno. Več o tem si preberite v prispevku Kdaj ste nazadnje očistili telefon, ali daljinca.

2. Telefonski aparati
Danes, ko nas mobilni telefoni spremljajo na vsakem koraku, ni nič neobičajnega, če tudi gospodinje med kuhanjem telefonirajo. Problem telefonov je, ker jih pritiskamo h glavi, lasišče pa je rajski trampolin za vse vrste bakterij. Rešitev je uporaba slušalk.

3. Krpa za pomivanje posode
Menjati bi jo morali vsak teden, pa še takrat bi z njo čistili le na videz, v resnici pa so prav te krpe največji raznašalci bakterij. Nevidno mikrobno nesnago z njimi nanašamo tudi tja, kjer je prej ni bilo.

4. Zavese
Zavese se tako redko znajdejo v pralnem stroju, da lahko molji, mrčes in ostali metuljčki mirno živijo leta in leta. Ameriški raziskovalci svetujejo, da bi morali zavese umivati enkrat na mesec, poleti pa je sploh bolje, če jih ne bi imeli.

5. Posodi za smeti
Mnogi imajo dve posodi za smeti: v kuhinji in kopalnici. Četudi uporabljate vrečke in skrbite za visoko stopnjo čistoče, so "omamne" vonjave glavni magnet za vse vrste bakterij. Problem pa niso samo posode, ki bi jih morali razkužiti enkrat na teden, pač pa ves prostor v okolici. Še posebej nevarne znajo biti posode s smetmi v kopalnici.

6. Pomivalni stroj
Pomivalni stroji so precej učinkoviti pri čiščenju posode, bistveno manj pa pri odplakovanju umazanije. Veliko nesnage ne nabira v odtočnih kanalih, pa bi zato bilo nujno, da vsaj enkrat na mesec uporabite čistila za odmaševanje cevi. Pomivalni stroji starejši od treh let so lahko vir tudi resnejših bolezni.

7. Pralni stroj
Podobno kot s pomivalnim je križ tudi s pralnim strojem. Za čistim perilom ostane umazanija in to ni samo vodni kamen. Olajševalna okoliščina pri pralnih strojih je, da med kuhanjem perila precej dobro očistite odtočne kanale, zato to počnite čim bolj pogosto. Najbolje vsakih 14 dni.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani