Interaktivni dodatki:






Datum: 3. AVG 22 - ZANIMIVOSTI

Zakaj bazeni smrdijo po kloru?

Ste se kdaj vprašali, zakaj ima bazenska voda včasih močan vonj po kloru? Verjetno ne veste, da to ni zaradi klora ...

Bazenska voda ima pogosto poseben prepoznaven vonj. Večina misli, da je to zaradi klora, v resnici pa ni! Gre namreč za vonj po nečistoči, umazaniji!

Pred vsakim bazenom stoji opozorilo, da se je potrebno pred kopanjem stuširati, si umiti noge, a se tega le redki držijo. Ljudje imamo na koži veliko kemijskih substanc (kreme za sončenje, deodoranti, različne kreme za nego kože ...), ki v stiku z znojem različno reagirajo, če pa k temu dodamo še klor, ki je v bazenski vodi kot razkužilo (čeprav obstaja že vrsta boljših, učinkovitejših in z manj stranskimi posledicami), nastane tako imenovani kloramin, ki je problematičen iz dveh razlogov.

Prvi je ta, da se nanj vežejo bakterije, ki se potem na soncu dobesedno zapečejo na našo kožo. Drug razlog pa je, da ima kloramin izrazit vonj, kar pomeni, da se širi tudi po zraku in preko dihal. Po ocenah ameriške revije LiveScience je v bazenih mogoče dobiti približno 10.000 bolezni in večina se jih širi preko dihal.

Naslednjič, ko boste ob bazenu zaznali vonj po "kloru", vedite, da se je v tej vodi kopalo veliko ljudi, ki prej iz sebe niso izprali vse umazanije. To vam veliko pove ne samo o sokopalcih, pač pa tudi o skrbnikih bazena, ki jim je malo mar, kakšne bolezni plavajo v njihovi vodi.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani