Interaktivni dodatki:


Datum: 30. AVG 22 - DOBRO JE VEDETI

Ne shranjujte jajc na vratih hladilnika

Ali veste, kdaj so jajca sveža? Ali veste, da imajo tudi jajca rok uporabe? Le malokdo pa ve, da jajc ne smemo hraniti na vratih hladilnika. Vsa zanima, zakaj?

Preizkus z jajcem potopljenim v vodo, je razmeroma poznan. Namreč, če se jajce v vodi ne potopi, potem je bolje, da jo vržete proč. Dejstvo je namreč, da imajo kokošja jajca približno 6 tednov rok uporabe. Vse, kar je več, je lahko že škodljivo in tega priporočila se je vredno držati.

Manj znano pa je pravilo, da jajc ne smemo hraniti na vratih hladilnika. Jajca so namreč zelo občutljiva na temperaturne spremembe, celo bolj, kot katerokoli drugo živilo. Vsakič, ko odpremo hladilnik, pride do razmeroma visoke temperaturne spremembe (to je še zlasti očitno poleti). Poleg tega se tudi tresljaji, ko hladilnik odpremo in zapremo, prenesejo v notranjost, kar še dodatno načne nežno membrano med rumenjakom in beljakom.

Strokovnjaki na univerzi A&M v Texasu v ZDA so izmerili optimalno temperaturo za shranjevanje jajc. Ta naj bo med 0,6 in 2,2 stopinjami Celzija. Ker pa je povprečna izmerjena temperatura v ameriških hladilnikih 3,3 stopinje Celzija, se jajca sicer počasneje, a vendarle kvarijo in od pričakovane 6-tedenske dobe uporabnosti, pridemo na povprečne 4 tedne. To je pa tudi doba, ki jo vzdržijo slovenska jajca. Kaj več pa večinoma ne.

Če jajca shranjujete na vratih hladilnika, se doba uporabnosti prepolovi. In še več: če niste kupili povsem svežih jajc, se vam lahko zgodi, da se pokvarijo že po enem tednu. Ker pa pred uporabo le redki opravijo test z vodo, so za črevesne težave, ki lahko privedejo celo do težkih zastrupitev, v resnici kriva jajca, oziroma vaš hladilnik.

Za konec pa še nasvet, kako zamrzniti jajca. Ja, jajca lahko shranite tudi v zamrzovalnik, kjer počakajo tudi do 4 mesece. Postopek zamrzovanja je preprost: jajce strete in ga rahlo umešajte ter prelijte v skodelice za ledene kocke. Pomembno je le, da jajca namenjena za zamrzovanje označite z datumom, ker se drugače lahko močno zastrupite.

P.S.
Še odgovor na vprašanje iz komentarja: če bi tresljaji res škodovali jajcem, zakaj potem proizvajalci hladilnikov še naprej delajo nastavke zanje na vratih? Odgovor je preprost: ozaveščeni proizvajalci nimajo več vgrajenih nastavkov, ker je jajca najbolje hraniti v originalni embalaži, kjer je odtisnjen datum uporabe. Ohranite originalno embalažo, pa teh skrbi ne boste imeli.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani