Interaktivni dodatki:


(Dragonfilmfactory.com)



Datum: 24. APR 14 - ZANIMIVOSTI

Nas obleka zastruplja?

Pojdite v kitajsko trgovino z oblačili in začutili boste močan vonj umetne dišave, ki je v številnih državah že prepovedana

Po poročanju Natural News uporabljajo proizvajalci oblačil umetne dišave, ki ob stiku s kožno povzročajo nevarne bolezni, celo kožnega raka. Te dišave se uporabljajo zlasti pri oblačilih iz sintetičnih vlaken.

Ko so v ZDA in Veliki Britaniji analizirali 500 kosov oblačil, so pri polovici našli sledi formaldehidov. Ti konzervansi se uporabljajo za zaščito oblačil pred vremenskimi vplivi, spremembami vlage in temperature ... Pri oblačilih izdelanih v Aziji in še zlasti na Kitajskem je bilo teh formaldehidov tudi do 500-krat(!!!) več, kot so dovoljene vrednosti.

Problem teh zaščitnih sredstev je, da ob stiku s kožo (oziroma z vlago na koži) različno reagirajo. Pri moških dokazano zmanjšujejo plodnost in lahko celo povzročajo raka. Zelo pogoste so alergijske reakcije, izrazit vonj pa vpliva tudi na bolezni dihal, še posebej nevarne so brisače in posteljnina.

Drug pogost strup pri tekstilu ne nonilfenol, ki povzroča težave v delovanju hormonskega sistema. Je pa nonilfenol etoksilat (NPE) pogost element pri čistilnih sredstvih, zlasti pogost v mehčalcih. V vseh zahodnih državah EU je prepovedan, v vzhodnih pa ne.

Potem so tu še kemikalije na bazi perfluoriranih ogljikovodikov, ki imajo rakotvorne lastnosti. Tekstil črne barve in usnje (zlasti umetno) pogosto vsebuje p-fenilendiamin, ki povzroča močne alergije. Pa hlapne organske spojine in belila, ki proizvajajo dioksin. Oboje slabi imunski sistem, povzroča raka, povzroča mravljinčenje, srbenje, celo vnetje mehkega tkiva, slabost, izčrpanost, zasoplost. Pogoste so okužbe sinusov in celo okvare vida ...

Kako se obvarovati pred nevarnimi tkaninami?

poskusite se čim bolj izogibati sintetičnim materialom, zlasti najlonu, poliestru, akrilu, acetatu in triacetatu. Nikar ne nasedajte na marketinške trike o proizvodih, ki se ne mečkajo, ne zahtevajo likanja, ali jih ni treba prati na visokih temperaturah. To je znak, da je v njih ogromno kemije, tudi nezdrave. Uporabljajte organske detergente za pranje perila ...

Če mislite, da s pranjem odstranite nevarnost, je to sicer res, vendar samo ob pravilni izbiri pralnih sredstev, še huje pa je dejstvo, da vse te nevarne snovi pridejo v odtoke in nevarno obremenjujejo naravo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
zdravje
 
Kitajska
 
sintetika
 
dišave
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani