Interaktivni dodatki:






Datum: 11. FEB 24 - DOBRO JE VEDETI

5 stvari, ki se zgodijo, ko nehate jesti sladkor?

Sladkor povzroča veliko večjo odvisnost, kot alkohol, droge in tobak, pa proti temu nič ne naredimo, čeprav je jasno, da uničuje naše življenje.

Odrasel človek bi lahko na dan pojedel le 25 gramov ali 6 čajnih žličk sladkorja. Če bi si lahko merili, koliko ga dejansko zaužijete, bi bili zgroženi. Zato ne smemo biti presenečeni, če sta debelost in sladkorna največja rak rana sodobne družbe.

Seveda je, tako kot pri vsaki odvisnosti, zelo pomembna postopnost. Če imate radi sladko, vam ne priporočamo, da jutri nehate jesti sladko. Dajte telesu čas in za začetek izbirajte stvari z manj sladkorja, vendar se vsekakor izogibajte umetnim sladilom.

Po približno dveh tednih zmanjšane sladkosti, lahko poskusite jesti hrano povsem brez dodanih sladkorjev. Sladkorju z sadju, zelenjavi in mleku se ne boste mogli ogniti, pa tudi veliko manj škodljivi so ti sladkorji ...

In kdaj veste, da ste odvajeni od sladkorja?

Ni enostavno. Raziskave so pokazale, da šele po 100 dneh lahko rečete, da niste odvisni od sladkorja.

1. Počutili se boste bolje

S povišanim sladkorjem v telesu so močno povezani depresija, razdražljivost in tesnoba. Že res, da vas sladkor zelo hitro napolni z energijo, vendar je to bolj agresija, kot optimistična dobra volja. Več sladkorja zato ni nič dobrega. Če se v času odvajanja počutite slabo, potem raje pojejte korenček ali jabolko. Sadje in zelenjava vas bodo na zdrav način razvedrili.

2. Kvalitetnejši spanec

Ko pojeste nekaj sladkega sladkor v krvi nenadoma naraste in potem spet hitro pade. Vse to v telesu povzroča stres, poveča se izločanje hormona kortizola, ki moti spanec, zato si telo zaradi sladkorja ne more odpočiti. Bodite pozorni: nočna mora vas bo preganjala samo takrat, ko boste pozno jedli sladkarije.

3. Višek kilogramov

Splošno znano dejstvo je, da če jeste manj sladkarij, boste hitreje shujšali, kar pa ni povsem res. Redite se, če jeste sladkor v kombinaciji s slabimi maščobami Predvsem pa se izogibajte visokokaloričnim sladicam, ki vam dajo slabo in kratkotrajno energijo, v resnici pa le smetijo po vašem telesu. Raziskave so pokazale, da lahko pri hujšanju uporabite preprosto formulo: za toliko, kot boste zmanjšali količino sladkorja, za 3-krat toliko boste shujšali. Primer: če na dan pojeste 100 gramov manj sladkorja, boste v dobrih treh dneh po naravni poti shujšali za kilogram.

4. Akne

Sladkor povzroča notranja vnetja in trdovratne težave s kožo, ki se vidijo kot akne. Pred leti so v ZDA naredili študijo, ki je pokazala, da so se po treh dneh rednega pitja brezalkoholnih pijač pri 87 odstotkih anketirancev pojavila akne. To isto poleg pijač velja še za čokoladice, bombone, tortice in druge sladice.

5. Boljši spomin

Na univerzi v južni Karolini v ZDA so naredili obsežno raziskav v kateri so odkrivali vpliv sladkorja na učni in spominski uspeh. Ključna ugotovitev je bila, da sladkor zavira komunikacijo med možganskimi celicami.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani