Interaktivni dodatki:






Datum: 26. FEB 22 - DOBRO JE VEDETI

Bodite previdni in ne pretiravajte s količino

To so živila, ki povzročajo dehidracijo, in so lahko zaradi tega nevarna To še zlasti velja za otroke in starejše!

Zelo pomembno je, da vaše telo vsebuje zadostne količine vode. In ker pozimi na vlago nismo pozorni, pomanjkanja pa ne čutimo, so problemi lahko zelo očitni. Zapomnite si: ko začutite žejo, je vaše telo že dehidrirano, torej je že prepozno ...

Energijske pijače
Da bi po treningu povrnili raven soli v telesu, mnogi uporabijo energijske pijače. Problem teh pijač je, da vsebujejo velike količine natrija, ki povzroča dehidracijo. Veliko bolj zdravo je piti običajno (nesladkano) limonado.

Kofein
Kava povzroča močno dehidracijo, zato bi morali po vsakem kozarcu kave popiti 2 dcl vode. Če s kavo pretiravate, bi morali tudi z vodo. Razmerje naj bo 1 proti 8 - popijte 8-krat več vode, kot kave. Tudi zato pretiravanje s kavo ni dobro ...

Soja
Tudi sojine omake vsebujejo nenormalne količine natrija, zato bodite pazljivi z uživanjem sojine omake. Nikakor ne smete pretiravati!

Polnozrnato testo
Čeprav so izdelki iz polnozrnate moke izredno zdravi, pa moramo biti z njimi previdni. Vsebujejo namreč veliko vlaknin, ki hitro absorbirajo vodo, pogosto pa imajo dodan še natrij, ki poveča volumen izdelkov in krepi občutek žeje in želje po še.

Beljakovine
Če ste na beljakovinski dieti, bodite previdni. Beljakovine namreč povzročajo dehidracijo, zato pretiravanje z njimi ni dobro. Ne boste verjeli, vendar je za zdravja vedno boljše, če pojeste desetino beljakovin manj, kot je priporočljivo. V vsakem primeru pa morate kombinirati različne beljakovine (po možnosti samo rastlinske).

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani