Interaktivni dodatki:


Datum: 23. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Kaj lahko maščoba iz ušesa pove o vašem zdravju?

Ali ste vedeli, da je maščoba iz ušesa lahko oranžna, rjava, rumena ali zelena. Veste, kaj pomeni katera barva?

Ušesno maslo, ki mu včasih rečemo tudi ušesna smola ali cerumen, je večinoma rjavkaste barve, gre pa za voskast izloček žlez mastilk iz sluhovoda. Vsebuje izloček lojnic in odluščene celice povrhnjice. Ščiti kožo zunanjega sluhovoda, omogoča njegovo čiščenje, hkrati pa ščiti pred vdorom bakterij, gliv, žuželk in vode.

Če vas ušesa pogosto bolijo, je to velik problem, ker velja ta bolečina za eno najhujših. Na prvo žogo se lahko za tem skriva kak prehlad, ali prepih, vendar pa to še ne pomeni, da ste odkrili vzrok. Potrebujete natančnejši pregled in del tega se lahko razbere tudi iz barve in vrste ušesnega masla.

1. Rumena ali zelena barva
Če je ušesno maslo med čiščenjem zelene, rumene, črne ali bele barve, gre za resno okužbo, ki zahteva pregled zdravnika. Tovrstne okužbe se namreč hitro pojavijo, zato je skoraj nemogoče ugotoviti vzrok. Reagirajte hitro.

2. Puhasto ušesno maslo
Če je ušesno maslo puhasto in se koža v sluhovodu lušči, je lahko to znak ekcema. Če to opažate več kot teden dni, je možno, da se za tem skriva luskavica.

3. Ušesno maslo močnega vonja
Ušesno maslo ne sme imeti nikakršnega vonja. Vonj običajno pomeni, da gre za okužbo, ki pa ni nujno, da je samo površinska. Če gre za notranjo okužbo, se morate prav tako čimprej posvetovati z zdravnikom.

4. Ušesni izcedek
Normalno je, da se tudi ušesa potijo, če pa zjutraj na blazini opazite rumene madeže, bodite previdni, ker je to lahko znak, da je nekaj narobe s ščitnico oziroma hormoni. To se lahko razvije v marsikaj, zato svojega zdravnika opozorite na to, še zlasti, če se vam to dogaja dlje časa. Če zgolj običajno, poskusite kak dan preživeti samo s pitjem vode ...

5. Ušesno maslo
Če začutite maslo v ušesnih kanalih, lahko zgoščeno maslo povzroči zamašitev kanalov in boste morali iti k zdravniku na čiščenje. Če tega ne naredite dovolj hitro, se lahko maščobni čepki naredijo globje v sluhovod, kar lahko pripelje do trajne poškodbe bobniča.

6. Srbeča ušesa
Ušesa vas srbijo zaradi prevelike količine ušesnega masla. To je vsekakor znak, da je prišlo do okužbe in se uho na tak način brani, lahko je to znak, da se vam je v ušesu barali preveč ušesnega masla, ki je večinoma posledica čiščenja s palčkami, ki odvečno maščobo le potiskajo globlje v sluhovod, v vsakem primeru pa srbečica draži bobnič in ga lahko poškoduje.


Pri tem vas ni treba skrbeti. To je le znak staranja- Na splošno pa velja, da je veliko bolje, če ste občasno pozorni na ušesno maslo, ker to pomeni, da z vašimi ušesni (še) ni nič narobe.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani