Interaktivni dodatki:






Datum: 21. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Kaj se zgodi, če 24 ur ne jeste sladkorja?

To je eksperiment za katerega potrebujete čas, morate biti vztrajni, rezultat pa vas zna presenetiti. Veliko bolj, kot si mislite!

Nutricisti in zdravniki so ti pri tem enotni: sladkor škodi zdravju, povzroča odvisnost (celo bolj kot alkohol), lahko pa pusti dolgotrajno in nepopravljivo škodo. Zato je toliko bolj pomembno vedeti, kako se odzove vaš organizem, če se odločite, da 24 ur ne boste jedli sladkorja.

Kako težko se je upreti sladkorju, vidite, če pojeste košček čokolade in potem poskusite naslednji košček pojesti vsaj eno uro kasneje. Če vam bo to uspelo, potem še niste zasvojeni. Če pa ne, pa imate problem. Morda še ne zdaj, a bo vse to kmalu prišlo za vami.

Dejstvo namreč je, da sladkor pride direktno v krvni obtok, to dvigne nivo inzulina, kar poviša krvni pritisk in pospeši srčni utrip. Znano namreč je, nižji kot imate srčni utrip, več kondicije imate in ste v boljši formi.

Zavedati se moramo, da samo en grižljaj živila s sladkorjem, lahko močno in tudi usodno obremeni notranje organe, poleg tega pa lahko pomanjkanje vpliva tudi na vašo razpoloženje. Če ne dobite dovolj sladkorja, postanete bolj razdražljivi, slabe volje, pojavijo pa se lahko tudi glavoboli in celo bolečine v sklepih!

Odvaditi se sladkorja namreč ni enostavno. Kriza, ki nastopi, je ena najbolj trdovratnih in dolgih, posledice pa so zelo, zelo nenavadne.

Odrekanje sladkorju pa ni tako enostavno, kot pri drugih živilih. Vedeti namreč moramo, da se vsi ogljikovi hidrati v želodcu spremenijo v sladkor. Odrekanje sladkorju pomeni, da tisti dan ne smete jesti ne sadja, celo nekatere zelenjave ne (rdeča pesa, korenje, grah, celo zelena solata) ...

Po drugi strani pa se lahko v samo 24 urah vaša ože precej očisti (v povprečju 85 odstotkov), popravi se vam povišan krvni tlak, uredi prebava, da shujševalnih učinkov sploh ne omenjamo, manj sladkorja tudi pomeni, da bodo bolje delovali vaši možgani ...

Če vam bo uspel en postni sladek dan, potem ste na dobri poti, da to ponovite še kdaj. Nutricisti predlagajo, da bi bilo super, če bi to vsak teden ponovili. V resnici to ni nič hudega, le malo več boste morali razmišljati, kje vse se skriva sladkor.

In že samo s tem spoznanjem boste tudi ostale dni v tednu jedli drugače.

Bolj zdravo!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani