Interaktivni dodatki:


Datum: 6. JAN 22 - DOBRO JE VEDETI

5 najpogostejših razlogov za napihnjenost

Napihnjenost je tisti neprijeten občutek, ki dela želodec težji, kot v resnici je.

Napihnjenost po posledica preveč zaužitih maščob. Prav tako ne pomeni, da se nam v telesu zadržuje voda. Napihnjenost je glasen krik želodca, ki nam sporoča, da smo pojedli nekaj, kar ne more predelati in se zato tvorijo neprijetni plini, ki ovirajo vse prebavne procese.

1. Prehitro ste pojedli preveč hrane
Ni vsak občutek napihnjenosti posledica napačne hrane. Lahko se za tem skriva tudi to, da jeste prehitro in preveč. Ne eno in ne drugo ni dobro za prebavo. Do tega problema lahko pride tudi zato, ker med jedjo preveč govorite, lahko pa se za tem skrivajo zgolj gazirane pijače, neobičajno "močni" žvečilni gumiji, cigareti ali pitje pijač skozi slamico. V vseh teh primerih problem ni želodec, pač pa tudi pljuča.

2. Zaprtost
Če več dni niste šli na veliko potrebo, se lahko pojavi napihnjenost, ki je posledica zadrževanja plinov v telesu. Običajno so to težki in strupeni plini, ki lahko nastanejo, če jemo preveč suhe in hladne hrane, ki ji manjkajo vlaknine. Včasih smo temu rekli, da bi morali jesti več jedi na žlico.

3. Alergije in intolerance
Zelo pogosto se napihnjenost pojavi, ko jemo živila na katera smo alergični. Najpogosteje so to gluten, laktoza, fruktoza, pa tudi določene sadne kisline in drugo (možnosti je veliko). Če se vam zdi, da je vaša napihnjenost posledica alergije, se posvetujte z zdravnikom, ker večinoma gre za resno oviro, ki je ni mogoče kar tako spregledati. Največkrat alergij ni mogoče pozdraviti.

4. Nenaden vnos vlaknin
Vlaknine so snovi, ki jih naše telo ne more prebaviti. Če gre v nespremenjeni obliki skozi celoten prebavni trakt, delujejo čistilno. Če pa se to ne zgodi, kar je večinoma primer pri stročnicah, grahu, leči in brokoliju, pa nenadno povečanje vlaknin sproži zaprtje, to pa napenjanje. Kot bi se telo želelo ubraniti pred vsiljivci. Ne jejte takšnih stvari.

5. Sladkor in alkohol
V zadnjem času je teh problemov nenavadno veliko, razlog pa je sladkor narejen iz sladkornega alkohola. Prekomerno uživanje kaže na težave z jetri, predvsem pa je to edina napihnjenost, ki tudi redi. V času te napihnjenosti poskusite čim manj jesti, ker boste s tem obremenili samo sebe in svojo tehtnico.

Kakorkoli ...

Trenutno ni čarobne paličice, ki bi v trenutku odpravila težave z napihnjenostjo. Ljudski zdravilci so pogosto svetovali olje poprove mete in še kakšna druga "zdravila", a je vse to zgolj placebo. Resnični vzroki so težave s prebavnimi encimi.

Rešitev je v (napačni?) hrani, ki jo zaužijemo.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani