Interaktivni dodatki:






Datum: 28. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Hrana, ki pospešuje krvni obtok

Krvni obtok je ključnega pomena, da celice dobijo dovolj hrane, kot je potrebujejo. od tega je v celoti odvisno naše zdravje!

Pogosti glavoboli, vrtoglavice, slaba koncentracija, občutek stalnega mrazu, otekline, bolečine v nogah, krči ... Vse to so simptomi za katerimi se lahko skriva slaba prekrvavitev. Vse to so tudi predhodnice možganske kapi ali srčnega infarkta, najpogostejši vzrok pa je seveda nepravilna prehrana, pomanjkanje telesne aktivnosti, kajenje ...

Nutricisti ob slabi prekrvavljenosti priporočajo veliko modrih rib, polnozrnatih žit, jagodičevja, citrusov in veliko zdravih začimb (rožmarin, cimet, ingver, kurkuma). Po drugi strani pa prekomerna prehrana za katero je značilnih veliko (nezdravih) maščob in sladkorja eden od zelo resnih sprožilcev teh težav. Nenasičene maščobne kisline najdemo v mleku in mlečnih izdelkih, mastnem mesu in industrijsko pridelani hrani, v jajčnih rumenjakih, še posebej "nevarna" pa je drobovina. Največji problem pa je, ker slabe cirkulacije veliko ljudi povsem ignorira in se niti ne zavedajo, kakšen je resnični vzrok njihovih težav.

Mrzle noge niso samo posledica mrzlega vremena!

Hrana za kroženje

Sredozemska prehrana edina in najbolj učinkovito rešuje te težave. Sveže sadje, različna zelenjava, puste ribe in meso ter polnozrnata hrana (oreščki, semena) so najboljši recept za premagovanje teh težav. V prehrani naj bo čim več stročnic, fižola, leče, graha in buč, ki pa jih nikakor ne smete mešati s mesom.

Izogibajte se:
Med najnevarnejša živila sodita sladkor in sol. Prav tako se izogibajte mesu na žaru, pečeni hrani z nizko vsebnostjo maščob, izogibajte se sladkani kavi, mlek in stepeni smetani, previdni bodite tudi pri rdečem vinu (optimalno je 1 dcl vsak drugi dan).

Priporočila:

  • vzdržujte zdravo telesno težo (ni nujno, da ste manekenske postave, počutiti se morate zdravo in fit in brez zgoraj naštetih simptomov)
  • vsak dan pojejte veliko surovega sadja in surove zelenjave
  • vsaj enkrat na teden jejte ribe
  • uživajte polnozrnate žitarice
  • uporabljajte hladno stiskano olivno olje
  • močno zmanjšajte količino soli (če je le mogoče, uporabite kalijevo sol)
  • pijte veliko vode in zeliščnih čajev
  • vsak dan si privoščite vsaj pol ure umirjenega in sroščujočega sprehoda.
In še dodatek ...

Tudi uživanje žganja prinaša koristi, če ne pretiravate s količinami. S požirkom domačega žganja (0,3 dcl) bo vaš krvni obtok v trenutku poskočil. To je najhitrejši in najenostavnejši način, kako oživiti obtok. Mnogi se bodo spomnili, da so že naše babice in dedki pogosto začeli dan s kozarcem žganja.

Če boste to naredili vsak drugi dan in ne boste nadaljevali s tem več kot en teden, boste svoj imunski sistem vsaj pozimi dvignili na višji in trdnejši nivo. Nekateri celo svetujejo, da to počnite samo en teden v mesecu in še to samo jeseni in pozimi oziroma po potrebi.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani