Interaktivni dodatki:






Datum: 25. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Kako zmanjšati željo po sladkem?

Sladkor je v tem času najhujši sovražnik saj uničuje še tako trdne ambicije po boljši in zdravi hrani. Zato se je dobro držati teh pravil ...

Pomembno je, da vemo, da je sladkor v zmernih količinah lahko zdrav in potreben organizmu, a največji problem je, da nihče med nami ne ve, kaj so to zmerne količine? Tudi najbolj ortodoksni nutricisti ne vedo, ker so proizvajalci hrane in pijač vse bolj iznajdljivi in nam sladkor skrivajo v neštetih različicah. Danes se zdi, da je sladek že zrak, ki ga dihamo ...

Zato, če vam kdo reče, da jejte zdravo, to ni vredno nič, ker praktično ni živila, ki ne bi vsebovalo neko obliko sladkorja (še celo običajna izvirska voda ne!). A vseeno, če se boste držali teh nasvetov, lahko količino dnevno zaužitega sladkorja zmanjšate na minimum (običajno za 8- do 10-krat).

Jejte zdravo
Da je treba jesti več zelenjave in več sadja, vemo. A še bolj pomembno je, da jemo hrano, ki ima več mikrohranil. Pomanjkanje enega od mikrohranil lahko čez čas sproži alarm lakote, ko boste poleg potrebnih mikrohranil pojedli še kup motečih kalorijam. In ker v vsakem živilu najdemo sladkor, je ta najbolj na udaru.

V osnovi poznamo mikrohranila tipa 1 (vitamini A, B1, B2, B3, B6, B12, C in D ter železo, kalcij, baker, jod, folna kislina in selen) ter mikrohranila tipa 2 (žveplo, kalij, natrij, magnezij, cink, fosfor, voda in esencialne aminokisline).

pomanjkanje mikrohranil ne kaže specifičnih znakov, zato jih je težko prepoznati in moramo biti pozorni na odvajanje vode in blata, utrip srca, hitrost dihanja, pojav trenutnih bolečin, ki po nekaj minutah poidejo) ... Vse to so znaki, ko moramo biti pozorni na to, kar jemo.

Pametni prigrizki
Če imamo pametne telefone, pametne televizorje, pametne avte, zakaj ne bi jedli še pametnih prigrizkov? Ti prigrizki so vsi, ki majo veliko magnezija (oreščki, temna čokolada - oboje zmanjšuje možnosti za spreminjanje nivoja inzulina v krvi). Med zelo priporočljive štejemo tudi suho sadje, doma narejeno pokovko in druge oreščke. Pri vseh namreč velja, da gre za zelo zdrave stvari, vendar samo, če jih uživamo zmerno ... Kaj pa je zmerno? Ne boste verjeli: pest!

Začinite obroke
Svojim obrokom dodajte cimet ali kurkumo ali poper. Začinjeni obroki bodo iz dremeža zbudili vašo prebavo in presnova bo bolje stekla. Zelo priporočljivo je, da cimet dodate kavi namesto sladkorja in to naredite že zjutraj (popoldan je najbolj piti nesladkano kavo).

Premikajte se
Verjetno ste že velikokrat prebrali, kako so sprehodi zdravi. Pomagajo že 15 minut dolgi sprehodi, telovadbe, gibanje! Pomembno je, da smo takrat umirjeni, in pod stresom in brez kakršnegakoli pritiska.

Se torej zmorete vsak dan za četrt ure odklopiti, pozabiti na dnevne skrbi in se posvetiti samo sebi? Stopite na tehtnico in boste dobili najbolj iskren odgovor.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani