Interaktivni dodatki:


Datum: 12. NOV 22 - DOBRO JE VEDETI

Izogibajmo se natrija ... Se znate?!

Vse več živil in pijač je nenormalno (pre)obremenjenih z natrijem. Čeprav se zavedamo kopice težav, ki ob tem nastajajo (lahko pride tudi do odpovedi ledvic), se temu ne moremo (nočemo?) izogniti. Hm ...

Ledvice so izredno občutljiv in vitalen organ, ki odstranjuje neželene tekočine iz našega krvnega obtoka. Povedano drugače: ledvice čistijo kri, predvsem pa skrbijo za ravnovesje soli in vode. To pomeni, da neposredno vplivajo na višino krvnega tlaka, krvno sliko in kup drugih bolezni, ki so posledica nepravilnega (ne)delovanja ledvic.

Najbolj nenavadno pri tem je, da se, denimo, sladkorju znamo zavestno izogniti (pač ne jemo procesirane hrane in sladkarij), natriju pa ne. Pogosto niti ne vemo, koliko natrija je v "zdravih" živil.

Prav zato je dobro poznati živila, ki so pogosto močno obremenjena z natrijem, pa tega sploh ne vemo.

1. Žitarice
Žitarice so zdrave, kajne?! Hm ... Danes imamo v trgovinah na voljo toliko vrst žit, da je zelo težko razlikovati zdrave od "zdravih". Večinoma je razlika v vsebnosti natrija, to pa pomeni, da so žita lahko zdrava, ali pa močno škodljiva. Če upoštevamo, da imajo žitarice 12 in celo več odstotkov natrija, potem s takim žitom z lahkoto na dan pojemo tudi 300 mg natrija. Ker pa žitarice niso edine (pre)obremenjene z natrijem, imamo lahko zaradi tega velike težave.

Najboljša možnost so navadni ovseni kosmiči, ki jih lahko obogatimo s svežim sadjem in domačim jogurtom ali kefirjem.

2. Kruh
Kruh velja omeniti, ker ga veliko pojemo vsaj med zajtrkom, nekateri pa tudi čez dan. Poleg zajtrka so problematične tudi malice, ki jih mnogi niti ne štejejo med obroke. Raziskava, ki so jo pred leti naredili v ZDA in Veliki Britaniji, je pokazala, da lahko že en kos kruha namazan s priljubljenim sirnim namazom, vsebuje več natrija, kot je priporočena dnevna vrednost.

Še več! Ta ista raziskava kaže, da mladi pojedo na dan tudi do 11-krat več natrija, kot je priporočeno! Tega ledvice, jasno, ne zmorejo ...

3. Skuta
Skuta pa je vendarle zelo zdravo živilo, kajne? Hm, to ne velja za sako skuto! V samo 10 gramih skute (sem sodijo tudi mlečni namazi - to je približno 2 žlički!) je lahko tudi do 40 % priporočene dnevne vrednost natrija. To je resnično ogromno!

Veliko boljša alternativa je grški jogurt, ki vsebuje manj natrija (čisto brez ne obstaja!), ima pa zato veliko kalcija in je dober vir beljakovin. Tudi pri tem ne pretiravajte!

4. Vroča čokolada
Pri vroči čokoladi ne bi nikdar pomislili na natrij, kajne? A imejte vedno ped očmi, da več kot je sladkorja v čokoladi, več je tudi natrija. Skodelica vroče čokolade v restavraciji ima lahko 20 gramov sladkorja, od tega pa 7 % natrija. Taka čokolada je sicer dobra, vendar ni zdrava!

5. Morski sadeži
Morski sadeži so lahko odličen vir omega-3 maščobnih kislin, pomagajo pri zdravju srca in ožilja, pomagajo zniževati holesterol in uravnavajo krvni tlak, vendar pa ima tuna v pločevinki 300 mg natrija, 100 gramov kozic ima 200 mg natrija ... Nič vam ne pomaga jesti zdravo hrano, če potem vse pokvarite s predoziranostjo z natrijem.

6. Živila z zmanjšano vsebnostjo natrija
Največji fenomen sodobnih trgovin so izdelki, z zmanjšano vrednostjo natrija, ki pa ga imajo kljub vsemu še vedno preveč. Bolje, da ne pomislite, koliko natrija so imela ta živila preden so jim zmanjšali količino natrija. Če na deklaraciji naletite na termin "reduciran natrij" ali "nizka vsebnost natrija", se takim živilom raje ognite- V 100 gramih juhe v vrečki ali katerikoli drugi hrani iz pločevinke, je lahko tudi več kot 750 mg natrija.

Preveč natrija imajo skoraj vse juhe v vrečkah, konzervirana hrana, mlečni izdelki, kompoti ...

Za konec še to ...

Odrasel človek na dan naj ne bi pojedel več kot 240 mg natrija (otroci še manj!). 2.4 g natrija najdemo v 6 g soli (to je 1 čajna žlička). Ob tem pa ne pozabite, da je v eni šumeči ali protibolečinski tableti 1 gram soli ali 400 mg natrija.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani