Interaktivni dodatki:


Datum: 11. NOV 21 - ZDRAVJE, LEPOTA

Kako učinkovite so zamrznjene borovnice

Raziskave so pokazale, da se v zamrznjenih borovnicah aktivirajo antioksidanti, ki jih v svežih ne najdemo. To pomeni, da so zamrznjene borovnice v nekaterih primerih celo bolj zdravilne, kot sveže ...

Živimo v časih, ko je borovnic dovolj čez celo leto, a le redki vedo, da imajo sveže borovnice povsem drugačnz zdravilne lastnosti, kot zamrznjene. Vedno več je raziskav, ki kažejo, da temperatura aktivira snovi, ki jih pri svežih živilih ne najdemo.

Ko so pred dobrim desetletjem Švedi odkrili, da se med segrevanjem olja za cvrtje tvori akrolein, ki je neprijetnega okusa in vonja, draži sluznico, škoduje dihalnim potem, želodcu, neposredno vpliva na debelost, aterosklerozo, srčni infarkt, možgansko kap, zamašitev žil ... Manj kvalitetna olja imajo več akroleina, tvorit pa se začne pri temperaturah višjih od 160 stopinj Celzija.

In če se to dogaja pri visokih temperaturah, potem se podobni procesi dogajajo tudi pri nizkih in v drugih živilih. Tu je nekaj primerov za zamrznjene borovnice:

1.Podpirajo zdravje srca
Redno uživanje zamrznjenih borovnic preprečuje poškodbe krvnih žil, izboljšuje krvno sliko in stabilizira krvni tlak.

2. Preprečuje Alzheimerjevo bolezen
Antioksidanti v zamrznjenih borovnicah izboljšujejo spomin in preprečujejo poškodbe možganskih celic. Poleg tega se poveča proliferacija možganskega tkiva (razmnoževanje mikrobov) in nas ščiti pred staranjem in nekrozo (odmiranje tkiva).

3. Podpira zdravje živčnega sistema
Antioksidanti iz zamrznjenih borovnic pomagajo pri regeneraciji živčnih celic, zmanjšujejo poškodbe borovnic, ščitijo celoten živčni sistem in ohranjajo zdravja. Nutricisti priporočajo, da bi morali vsaj 3-krat na dan pojesti (polizati) pest zamrznjenih borovnic.

4. Izboljšujejo mobilnost
Zamrznjene borovnice delujejo zelo blagodejno na vse bolečine v sklepih in hrbtenici.

5. Podpora prebavnemu sistemu
Če z drugimi živili ne dobite dovolj antioksidantov, so zamrznjene borovnice najboljša rešitev. Poleg tega zamrznjene borovnice pomirjajo črevesje in so zelo primerne za ljudi s kolorektalnim rakom (črevesje).

Še to ...

Kako jesti zamrznjene borovnice?

Preprosto ... Jejte počasni, eno po eno in jo najprej zmehčajte v ustih, kot bonbon, šele potem jo pojejte. Lahko jih zmeljete v smuti. Lahko iz njih naredite sladoled ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani