Interaktivni dodatki:






Datum: 16. OKT 22 - DOBRO JE VEDETI

Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?

Če vemo, da za kozarec ajvarja potrebujemo 3 kilograme sveže paprike, se zdi odgovor jasen. Pa je res?

Za pripravo ajvarja se uporabljata dva recepta: prvi prvem papriko zmeljemo, pri drugem jo sekljamo.

Zmleta paprika med procesom priprave izgubi nekaj hranilne vrednosti, a jo naša prebava hitreje in lažje predela. Nutricisti celo pravijo, da ajvar z mleto papriko sicer pospešuje delovanje prebave, a to velja le, če ga pojeste 10 žlic ali več.

Ajvar iz sekljane paprike je sicer vitaminsko približno 30 % bogatejši, a še vedno 50 % šibkejši od kislega zelja, ki velja za zimskega kralja zelenjave. Ajvar se praktično v ničemer ne more kosati z zeljem, ker ni pripravljen s postopki fermentacije, kislo zelje pa je prav zaradi fermentacije neverjetno bogato z vitaminom C, z antioksidanti in probiotiki.

Nutricisti so celo prepričani, da je sok pridobljen s fermentacijo zelja, najbolj hranljiva tekočina na svetu, ker je bogat s probiotiki.

Kislo zelje je celo bolj zdravo od navadnega.

Mimogrede še to ... Ali ste vedeli, da je Slovenija zaščitila ime ajvar kot slovensko avtohtono jed. Makedonci so znoreli, Nemci pa tudi, ker so prepričani, da je ajvar njihov. Makedonci na to odgovarjajo, da ajvar spada med generična imena in zato zaščita ni mogoča.



Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani