Interaktivni dodatki:






Datum: 11. OKT 22 - DOBRO JE VEDETI

Kako s hrano nadomestimo vitamin D

Vitamin D je edini vitamin, ki ga naše telo lahko samo ustvari, če mu le damo dovolj zdravih komponent. In ne, vitamin D ni samo na soncu ...

Vitamin D je zelo hvaležen vitamin. Dovolj je, če smo 1 uro na teden na soncu. Telo s sončno svetlobo dobi dovolj energije, da sintetizira ta vitamin. Poleg tega gre za vitamin, ki je topen v maščobah in je zelo stabilen (so toplotno obdelavo se ne razgradi). Najboljše pa je, da ga lahko naše telo skladišči in po potrebi uporabi.

Na videz se zdi, da z vitaminom D ne bi smeli imeti težav, vendar pa se problemi pojavljajo ob slabem in turobnem vremenu, ko ni dovolj sonca, pa tudi ob poletni pripeki se raje skrivamo v senci in nosimo kape, kar otežuje proizvodnjo vitamina.

Čeprav je to najpogostejši vzrok težav z vitaminom D, pa obstaja še en, posreden, problem. Vitamin D namreč pomaga telesu pri absorpciji kalcija, ki zagotavlja močne in manj lomljive kosti, možne zobe ... Problema pri tem sta dva. Če nimamo dovolj kalcija, nam tudi veliko vitamina D ne koristi. Če pa imamo kalcija preveč, pa se ta lahko nalaga ob sklepih, kar tudi ni v redu.

Ker pa sedaj vstopamo v obdobje, ko bodo pomanjkanja vitamina D pogostejša, je dobro biti pozoren tudi na živila, ki ta problem oblažijo. Namreč vitamin D ublaži učinke artritisa, zmanjša nevarnost za osteoporozo, zelo pomemben je tudi pri absorpciji fosforja, v zadnjem času pa je veliko raziskav raka na debelem črevesju, ki bi ga lahko zdravili prav z vitaminom D.

Viri vitamina D
Mleko obogateno z vitaminom D je odlična kombinacija, ker ima tudi veliko kalcija. Oboje telo zelo potrebuje. Veliko vitamina D imajo tudi živila za veliko omega-3 maščobami, ki so že same po sebi zdrave za naše telo, kombinacija drugih elementov pa je izredna. V to skupino spadajo losos, skuša, tuna, sardele ...

Dobro je vedeti tudi, da se potreba po dnevnem vnosu vitamina D z leti spreminja. Namreč, tabela dnevnih potreb po vitaminu D je takšna:

  • do 50. leta je dovolj med 50 in 100 mikro gramov
  • od 50. do 70. leta je dovolj med 100 in 200 mikro gramov
  • več kot od 70 let potrebujemo vsaj 200 mikro gramov
K temu še moramo dodati, da tudi pretiravanje z vitaminom D ni dobro. V ZDA namreč vsako leto zabeležijo približno 100 primerov namerne zastrupitve z vitaminom D, ki pa se vsi končajo z nekaj driske, bruhanjem, izgubo teka in slabostjo. Za primerjavo: v ZDA vsako leto umre tudi 100 ljudi, ki se zastrupijo s svežo vodo (večinoma so to tekači, ki pretiravajo s pitjem vode).

Ima pa lahko preveč vitamina D tudi negativne učinke.

Preveč vitamina D pomeni tudi več kalcija v krvi, kar lahko povzroči nastanek ledvičnih kamnov, bolezni žolčnika in trebušne slinavke ter seveda nastanek nevarnih kalcijevih usedlin.

V vsakem primeru je najboljša kombinacija sonca, torej sprehodov, in zdrave hrane.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani