Interaktivni dodatki:






Datum: 10. OKT 23 - DOBRO JE VEDETI

Idealna hrana za mišice in proti maščobam

Stimulacijo regeneracije mišic in izgorevanja maščob lahko najenostavneje dosežete s pravilno hrano. Veste, kaj spada v to skupino?

Regeneracija mišic ni pomembna samo, ko intenzivno telovadite, ali ob večjih fizičnih naporih. Regeneracija mišic je pomemben proces tudi za srce, vse notranje in tudi podporne organe (od ščitnice, kože, možganov in črevesja). Hrana, ki ima takšne vsestranske koristi, je praviloma uravnotežena z vitamini, beljakovinami, minerali, vlaknine, ogljikovimi hidrati in maščobami. Samo s pravilnimi razmerji vseh prehranskih sestavin bo tudi naše zdravje fit in v dobri kondiciji.

Zato je hrana, ki ima veliko beljakovin, ključnega pomena pri hujšanju, saj telo pri njihovi razgradnji porabi več energije. Če pojemo več maščob, je to jasen znak telesu, da ne rabi delati lastnih zalog, ker jih itak čez dan dovolj pojemo. Za vitamine na splošno velja, da jih ni nikdar preveč (čeprav se tudi to zgodi), a je pri mineralih potrebna večja previdnost. Tudi ogljikove hidrate potrebuje vsak organizem, razlika je le v tem, da enostavni hidrati hitro pridejo v kri, pri kompleksnih, ki bi načeloma lahko veljali za koristne, pa moramo paziti, da jih ne pojemo preveč.

Katera pa so najbolj uravnotežena živila?

Jajca
Spadajo med klasičen vir beljakovin, so zelo hranljive in v vsakem delu dneva ne predstavljajo velikega bremena ne za organizem in ne za denarnico. Ne pozabimo, da so jajca primerna tako za slane jedi, glavne jedi, kot tudi sladice.

Losos
Je izjemen vir omega-3 maščobnih kislin, poleg tega pa 100 gramov lososa vsebuje tudi 20 gramov beljakovin. Losos je izredno zdrav (razen za nekatere oblike artritisa) in zato ne preseneča, da zanj mnogi pravijo, da je to najboljše živilo med zdravimi živili.

Jagodičevje
Maline, robide, jagode, borovnice, ribez, nekateri v to skupino uvrščajo tudi lubenice vsebujejo zavidljivo količino antioksidantov, ki so ključnega pomena pri premagovanju najhujših sodobnih bolezni. Veliko jagodičevja spada med super živila, njihove pozitivne lastnosti pa strokovnjaki šale odkrivajo.

Orehi
Orehi zagotavljajo telesu veliko mono- in poli-nenasičenih maščob, ki so zelo pomembne za delovanje vsakega organizma. Poleg orehov sem spadajo še lešniki, mandlji, datlji, indijski oreščki ...

Brokoli
Zelena barva že na prvi pogled sporoča, da brokoli pomaga pri hujšanju, je bogat z vlakninami in nima veliko energije (to so lastnosti vseh zelenih živil). Brokoli tudi dalj časa zagotavlja sitost, zato je prisoten v skoraj vseh shujševalnih dietah.

Ovseni kosmiči
Ovsena kaša zelo učinkovito znižuje holesterol, je zelo hranilna, zagotavlja občutek sitosti ... Pazite le, da vas ne zavede, ker proizvajalci pogosto k ovsenim kosmičem dodajo sladkor in snovi, ki izničijo koristnost ovsa.

Špinača
Špinača sodi med izredno alkalna živila, poleg tega pa je še izredno zdrava. Špinačo bi morali jesti vsaj enkrat na teden. Še bolje, dvakrat!

Voda
Čeprav voda ne vsebuje nobenih zdravih snovi, pa noben organizem ne more delovati brez vode. Poskrbite, da jo boste imeli vedno dovolj. Ko ste žejni, je običajno že prepozno.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani