Interaktivni dodatki:


Datum: 6. OKT 23 - DOBRO JE VEDETI

Hodite spati brez večerje? Napaka!

Vsakemu se je kdaj zgodilo, da je legel spat lačen, češ da je to dobro za postavo in, da do naslednje jutro vse nadoknadil. Poznavalci pravijo, da to ni dobro!

Vedno več strokovnjakov za prehrano je mnenja, da lačni ne smemo zaspati, ker telo potrebuje energijo. Namesto težke in kalorične večerje zato predlagajo lahek in zdrav obrok, ki ne obremenjuje želodca in je hitro razgradljiv.

Strokovnjaki opozarjajo, da zdrava večerja mnoge ne nasiti in imajo občutek, da so še naprej lačni. Če se vam to dogaja, ste na pravi poti, saj organizem potrebuje tudi cel teden časa, da preklopi na drugačen način prebave in razgrajevanja. Namreč, zvečer mi morali jesti predvsem beljakovine, aminokisline in vitamine. Skratka, gradnike, ki jih telo potrebuje za regeneracijo. Če tega nimate v zadostnih količinah, se boste naslednje jutro zbudili utrujeni, dolgoročno pa lahko s tem povzročite tudi bolezni, celo nepopravljive bolezni.

Strokovnjaki opozarjajo, da lakota med spanjem povzroči, da telo upočasni presnovo in shranjuje živila namesto, da bi jih uporabilo. Zato ima lahkota med spanjem pogosto nasproten učinek, kot bi si želeli.

Med najbolj priporočenimi živili za lahko večerjo so belo meso piščanca, purana ali rib, zelo priporočljiva so jajca in tudi oreščki. Pozorni bodite na količine in nikar ne pretiravajte. Izogibajte se sladkim, slanim in začinjenim stvarem, maščobam, gaziranim pijačam in seveda ogljikovim hidratom. Dovoljeni so samo zapleteni ogljikovi hidrati, ki jih organizem ne more enostavno predelati - običajno so to živila narejena iz polnozrnatih žit.

Za konec pa še nasvet: nič ni narobe, če imate 3 glavne obroke in 3 malice, pri čemer naj bo zadnja malica res lahka in zdrava (ne več kot 5 odstotkov priporočene dnevne količine energije), najpomembnejše pravilo pa je, da 1 uro pred spanjem nič ne jeste.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani