Interaktivni dodatki:


Datum: 6. OKT 21 - DOBRO JE VEDETI

Resnica o herpesu?

Ste se že vprašali, zakaj se herpes pojavi na ustnicah? Bi se morali iz tega kaj naučiti, pa se ne?!

Herpes je zelo zoprna in trdoživa nadloga, ki se je ne moremo enostavno znebiti. No, večinoma se je ne, saj zdravniki nimajo pravega orožja proti temu virusu.

Poznamo več vrst virusov herpesa in ta, ki napada ustnice, je herpes tipa 1. Nikar ne mislite, da je to nedolžen virus. Gre za virus, ki ga ima dve tretjini svetovnega prebivalstva in je izredno nalezljiv. Zanj bi moralo človeštvo že zdavnaj razglasiti epidemijo, še posebej, ker svetovna medicina še zmeraj ni našla ne cepiva in ne zdravila. Herpes tipa 1 se namreč začne na vlažnih predelih, ki se vnamejo, postanejo srbeče in nabreknejo.

Če herpesa ne zdravimo, se lahko razširi na notranjo stran ustnic, na dlesni in iz žrelne votline po grlu vse do notranjih organov. Že sama širitev virusa je zelo problematična, zato zdravniki močno poudarjajo higieno. Namreč, najpogostejši način, da se nalezemo virusa je, če pijemo iz kozarca, ki ga je pred tem uporabljal nekdo drug. Pogosto se namreč dogaja, da je nek organizem razvil obrambni mehanizem, ki pri drugam ne deluje. To pa povzroči neprijetno širjenje virusa.

Zelo pogosto se dogaja, da se virusa nalezejo že otroci v vrtcu ali šoli. Ko enkrat dobite virus, je velika verjetnost, da boste z njim morali živeti celo življenje.

In tu nastopi problem ...

Kdaj se pojavi herpes?

Herpes se pojavi, ko dobite vročino (večinoma gre za komaj opazno in hitro minljivo vročino). Herpes zato kaže na to, da se je vaše telo borilo z neko notranjo težavo, a vam jo je uspelo premagati. Na žalost gre v večini za opozorilni znak, ker se bodo težave naslednjič pojavile v veliko težji obliki.

Herpes nastane tudi, ko ste dlje časa pod stresom, med prehladom, gripo ... Pojavi se skoraj vedno, ko je vaš imunski sistem oslabljen. To pa je pogosto takrat, ko premalo spite, se neredno prehranjujete, ali se vam v telesu dogajajo velike hormonske spremembe. Najlažji način, da se v takih trenutkih obvarujete virusa, je bolj zdrava prehrana, več spanca, in "manj" službe.

In še v enem primeru lahko pride do herpesa!

Herpes nastopi tudi zaradi predolge in prevelike izpostavljenosti soncu.

Nikar si ne mislite, da smo soncu izpostavljeni samo poleti. Ne tudi jeseni in pozimi lahko nastopi ta problem. Vedeti namreč moramo, da je 15 minut na soncu povsem dovolj in ne potrebujemo nobenih prehranskih dodatkov. Seveda pa moramo upoštevati tudi to, da je sonce po mestih drugačno od sonca v gorah. Tam lahko pride do problemov s herpesom veliko prej in predvsem pogosteje.

Kakorkoli ... Herpes je nedvomno ena največjih nadlog človeštva, vendar, če poznamo njegovo delovanje, je lahko to najboljši semafor, ki nas opozarja, da česa ne počnemo prav. Zato vzemite vsak izbruh herpesa, kot opozorilo, da stvari popravite.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani