Interaktivni dodatki:






Datum: 5. JUL 23 - DOBRO JE VEDETI

Hitri triki pa boljše zdravje in popolnejšo postavo

Če se želite znebiti kilogramov, upoštevajte te nasvete, ker si boste z njimi mimogrede popravili presnovo. In ne boste verjeli, ampak v 83 % primerih je to tudi dovolj, da uredite svoje kilograme.

Četudi nimate namena hujšati, se poskusite držati teh pravil, ker si lahko z njimi uredite prebavo in okrepite zdravje. Triki so tako preprosti, da jih lahko upoštevate pri vaseh obrokih, pa tudi prigrizkih. Skupno pravilo vseh nasvetov pa je, da ne temeljijo na pomanjkanju, načrtnem stradanju, pač pa vaše prehranske navade dvignejo en nivo više.

1. Razredčite pijačo
Poletje je idealen čas, ko lahko praktično vsem pijačam dodate kocko ledu. S tem razredčite pijačo, ki je zaradi tega energijsko manj obremenjujoča, vi boste imeli boljši občutek sitosti, najpomembneje pa je, če ledeno kocko dodate mleku, boste zaradi razredčenih maščob imeli manj težav z napihnjenostjo.

Še to ... Poskusite se držati pravila, da za vsak deciliter pijače porabite kocko ledu.

2. Prepovedanih živil ni!
Če se vam zahoče, da bi pojedli velik, slasten hamburger, naj vas nobena dieta pri tem ne ustavi. Največkrat namreč ni problem v osnovnem živilu, pač pa pri "spremljevalcu". Ko jeste hamburger, ga ne jejte s pečenim krompirčkom, pač pa s solati. Tak hamburger vas bo veliko bolj nasitil in še tudi zdrav je.

3. Jejte kitajsko in japonsko hrano
Kitajska in japonska kuhinja vsebuje manj odvečnih maščob in konzervansov. Večinoma gre za sveža živila, ki vsebujejo veliko zelenjave, gob, morskih sadežev, alg ... In še: če tako hrano jeste s palčkami, jo boste jedli počasneje, kar je ključno pri vsaki dieti.

4. Pravilo pitja vode
Pitje vode ni kar tako. Poleg količine, ki bi jo morali čez dan popiti, se poskusite držati še enega pravila: pol ure pred vsakim obrokom poskusite popiti kozarec vode. Vode ne pijte med obrokom ali po njem, ker si boste s tem samo razredčili želodčne sokove, to pa bo upočasnilo in poslabšalo presnovo. Hrana bo zaradi tega manj bogata in več jo bo telo skladiščilo za "hude čase".

5. Zmanjšajte porcije
Če je le mogoče, naročajte manjše pice, manjše porcije, morda celo otroške menije. Doma to najlažje naredite, če hrano jeste iz manjših skodelic, ki jih lahko brez skrbi napolnite do vrha. Prav tako lahko krožnike zamenjate za skodelice ...

6. Ne izmikajte se ogljikovim hidratom
Vsi, ki ste na dieti LCHF, ste zagotovo zastrigli z ušesi, vendar je dejstvo, da so ogljikovi hidrati pomemben vir energije v našem telesu. Problem so slabi ogljikovi hidrati, ki jih v procesirani hrani mrgoli. Popolni umik ogljikovih hidratov pogosto povzroča utrujenost in šibkost, na organizem pa deluje huje, kot najhujši stres. Zato: naj vas ogljikovih hidratov ne bo strah, črtajte le nepotrebne industrijske nadomestke. Primer: zakaj morajo imeti sadni jogurti toliko sladkorja, ko pa lahko v navaden jogurt zmešate nekaj jagod borovnic? Ali pa: kaj dela sladkor v navadnem jogurtu? Vedno je dobro brati deklaracije (dokler jim še lahko verjamemo).

7. Ne mešajte beljakovin
Pojesti sočen zrezek in popiti kozarec mleka ali jogurta ni nič narobe, če ju jeste ločeno. Poskusite se držati pravila, da med različnimi beljakovinami preteče vsaj pol ure. Tako boste telesu dali dovolj časa, da ločeno predela vsako vrsto živil. Problem je, ker včasih mešamo stvari, ki jih naš prebavni trakt predeluje 18 ur in več ... A še dobro, da so to izjeme.

8. Majoneza ne obstaja
Majoneza je (trenutno) edino živilo, ki ga je bolje črtati iz svojega jedilnika. Majoneza spada v sam vrh visokokaloričnih živil, ki jo, za nameček, naš organizem izredno težko prebavlja. Veliko bolje je, če namesto majoneze solato začinite s kvalitetnim olivnim oljem, ali pa majonezo razredčite s navadnim jogurtom v razmerju 1 : 1.

9. Očiščevalni dan
Veliko ljudi prakticira, da en dan v tednu pijejo samo vodo. To je sicer v redu, vendar je telo takrat v izrednem šoku, ker našemu trebuhu ni jasno, kdaj je ponedeljek, ali petek ... Prav zaradi tega nutricisti priporočajo nekoliko drugačen očiščevalni dan, kjer za zajtrk popijete kozarec paradižnikovega soka, za kosilo popijete dva kozarca paradižnikovega soka in dve rezini črnega kruha, za večerjo pa spet popijete kozarec paradižnikovega soka, ki pa ga lahko nekoliko močneje začinite z zelišči.

10. Moč pozitivnih misli
Da bi lahko bili vedno pozitivni, si ne postavljajte previsokih ciljev. Pravzaprav se izogibajte dolgoročnejših visokih ciljev, ker boste z množico majhnih korakov prav tako prišli do cilja. In še bolj optimistični boste.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani