Doma narejena CBD konopljina moka: recepti iz industrijske konoplje
 | 
NASVET DNEVA: 75 % vse hrane, ki se proda, je industrijsko predelane.

Interaktivni dodatki:






Datum: 27. JUN 21 - DOBRO JE VEDETI

Doma narejena CBD konopljina moka: recepti iz industrijske konoplje

CBD konopljino moko je zelo enostavno narediti na lastno pest, ta pa je prav tako vsestransko uporabna kot konopljino maslo.

CBD konopljina moka je osnova pri kuhanju z najbolj uporabnim delom rastline – vršički. Ti vsebujejo največ kanabinoidov, ki poskrbijo za pozitivne učinke na zdravje.

Ste se kdaj vprašali, kakšna je sploh razlika med konopljino moko na trgovskih policah in to, ki jo naredite sami?

Moka, kupljena v trgovini, se od domače moke razlikuje po tem, da je narejena iz semen, ki so sicer precej zdrava, a na drugačen način. Vsebujejo omega-3 maščobne kisline, vitamine in minerale, vlaknine ... Ne vsebujejo pa kanabinoidov, kot sta CBD in THC.

Tokratni recept vključuje industrijsko konopljo, ki je v Sloveniji legalna, in vsebuje okrog 0,2 % THC, kar je bistveno premalo, da bi lahko povzročalo psihoaktivne učinke, vseeno pa vsebuje toliko THC, kot na primer CBD kapljice, ki so zelo priljubljene. Slabost tega recepta je, da bodo izdelki imeli precejšen okus po konoplji, če je boste dali nekoliko preveč. Dobra novica je, da ko enkrat obvladate ta postopek, jo lahko uporabite pri mnogih obrokih.

Konopljino moko lahko dodate katerikoli drugi jedi in, če jo pravilno hranite, se obdrži več mesecev. Enostavno pravilo, ki se ga skušajte držati je, da poskusite nadomestiti čim več moke v svojih receptih s konopljino moko. Vse to zaradi okusa in ne zaradi kakšnih morebitnih negativnih učinkov.

Primerjava: Konopljino maslo in CBD konopljina moka

Konopljino maslo naredimo iz CBD konopljine moke. To moramo namakati v maslu in kuhati več ur. Tako nam je prihranjeno veliko časa in okus bo bolj konopljast. Če želimo, da bo konopljina moka pozitivno vplivala na zdravje, moramo spodbuditi podoben postopek, ko se dogaja pri kajenju - gre za postopek dekarboksilacija, ki se dogaja samo med gorenjem. Razlika je le v tem, da se ti procesi dogajajo v pečici, kjer konopljo segrevamo pri takšni temperaturi, da se bodo kislinske oblike kanabinoidov spremenile v nam bolj znane: CBDA se bo pretvoril v CBD. S tem aktiviramo ključne spojine, katere bo naše telo kasneje uporabilo.

Kje dobiti industrijsko konopljo?

Od kakšnega kmeta, ki prideluje industrijsko konopljo, ali pa kar na Bolhi pod geslom "konoplja", "industrijska konoplja".

Najpogostejši način dekarboksilacije konoplje je preprosto pečenje v pečici, pri čemer se držite tega postopka:

  • konopljo na drobno zmeljite (stebla in semena so neuporabna, listje nekoliko manj)
  • pekač obložite s papirjem za peko
  • mleto konopljo enakomerno razporedimo po pekaču
  • pečico segrejte na 115 stopinj Celzija in vanjo postavimo pladenj za približno 45 minut
  • po 20 minutah konopljo premešamjte
  • na koncu konopljo zmeljite v mešalniku, da dobite majhne koščke
  • shranite jo v nepredušni posodi na temnem in hladnem mestu

Med tem postopkom morate biti pozorni na temperaturo pečice. Peka vršičkov pri višji temperaturi bi kanabinoide in terpene razgradila in naredila potencialno neuporabne. Zato peka pri nižji temperaturi velja za varnejšo in učinkovitejšo metodo dekarboksilacije konoplje.

Priprava in shranjevanje konopljine moke sta izredno pomembni stvari. Konoplja mora biti čim bolj suha, da se med skladiščenjem ne razvije plesen. Pomembno je tudi, da pred začetkom odstranite stebla in semena. Če jih pustite v mešanici, moka in vsi vaši recepti iz nje lahko postanejo precej bolj grenki.

Uporaba CBD konopljine moke

Obstajata dve metodi, kako uporabiti in hraniti konopljino moko. Nekateri zagovarjajo, da običajno moko v celoti nadomestimo s konopljino, drugi pa so mnenja, moki med sabo zmešamo in ju takšni ranimo. Upoštevajte pa, da boste samo v primeru popolne zamenjave, dobili poln okus in pričakovan zdravilen učinek.

Če prvič pečete s konopljino moko, vam svetujemo, da poskusite z mafini ali piškoti, kar so hitri in enostavni. Kasneje lahko sledijo še druge specialitete, ki zahtevajo več znanja (primer: bananin kruh, preste, morda krofi). A domišljije ne omejujte le na kruh in sladkarije. Slane jedi, testenine CBD, polpeti, mesne štruce .. Za vse to je mogoče uporabiti doma narejeno moko CBD.

Pomembno pa je dodati, da recepti, ki vsebujejo moko iz industrijske konoplje, nimajo psiho-somatskih učinkov. V ekstremno velikih količinah bi lahko postali rahlo omotični. Zato, tako kot povsod, bodite zmerni.

Vse industrijske konoplje pa niso enake. Največja razlika je med tistimi, ki vsebujejo samo THC in tistimi, ki vsebujejo tudi CBD. Pri počutju bomo težko ločili med obema, ker za dobršen del pomiritve poskrbi THC. Konoplja ima namreč bifazično krivuljo, kar pomeni, če jo zaužijemo v majhnih količinah, ta poživlja, v večjih pa pomirja. Vse to je odvisno od organizma ...

Več informacij o moki iz konoplje in postopkih priprave, najdete na https://konopljazdravi.si/konoplja/konopljina-moka/.

Če vas ta tematika zanima, vas vabimo k ogledu strani https://konopljazdravi.si/.




Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.




Nalagam ...





Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani