Interaktivni dodatki:


Datum: 26. JUN 22 - DOBRO JE VEDETI

Seznam sadja, ki vsebuje največ sladkorja

Sadje je zaradi bogastva mineralov, ki ga ima v sebi, izredno koristno za vsak organizem, problem pa je sladkor, ki ga je včasih več, včasih manj, včasih pa ga niti čutimo ne ...

Problem sladkorja v sadju je veliko večji, kot se vam zdi. Predvsem problematičen je umetno zoren sladkor, ki pride najbolj do izraza pri bananah, ki več mesecev zorijo po skladiščih daleč od sonca. Sladkor, ki nastane na soncu, ima namreč veliko večjo vrednost in je zato manj nevaren, da bi lahko spodbudil nastanek kakšnih bolezni.

V vsakem primeru je dobro poznati sadje z veliko sladkorja:

Mango
En mango vsebuje približno 45 gramov sladkorje, zato ni najboljša izbira za tiste, ki se borite z viški kilogramov. Mango v vseh oblikah močno spodbuja kopičenje kilogramov.

Grozdje
Ali ste vedeli, da ima pest groznih jagod približno 20 gramov sladkorja? Glede na to, da pest grozdja ni veliko, ker običajno pojemo cel grozd in še več, je bolje, da niti ne poskusite to pretvoriti v sladkor. Nutricisti zato predlagajo, da je veliko bolje, če jagode prerežete na pol in jih za vsaj pol ure daste v zamrzovalnik in jih takšne pojeste. Pojedli, oziroma polizali, jih boste bistveno manj.

Češnje
Pest češenj vsebuje 18 gramov sladkorja. Veliko. Če jih imate radi, je zelo pomembno, da jih ne pojeste preveč. Še dobro, da so sveže češnje na jedilnikih le kratek čas.

Hruške
Ena manjša hruška ima 17 gramov sladkorja. Če je le mogoče, nikar ne pojejte cele hruške. Pojejte polovico, če je le mogoče hruške kombinirajte še z drugim sadjem ali zelenjavo ... Hruške si narežite na kocke in jih jejte čez cel dana.

Lubenica
Rezina lubenice ima veliko elektrolitov, ki jih telo potrebuje zlasti po sončenju (zato nam lubenice na morju vedno zelo pašejo), žal pa je poleg tudi 17 gramov sladkorja. Čeprav se zdi, da lubenice zadostijo vsem našim potrebam, bodite zelo, zelo zmerni.

Fige
Dve manjši figi imata 16 gramov sladkorja, fige, kot dekoracija k drugim jedem, pa še več. Čeprav so fige izredno zdrave, pa jih količina sladkorja uvršča na seznam prepovedanih živil. Nutricisti pa dodajajo še pripombo: če že morate jesti fige, jih jejte samo dopoldan, ko imate še dovolj priložnosti, da višek energije ustrezno porabite.

In še to ... Če so fige dodane jogurtom, kosmičem in/ali drugim živilom, potem vedite, da gre za pravo kalorično bombo.

Banane
Za veliko ljudi je povprečnih 14 gramov sladkorja, kot ga najdemo v eni banani, preveč. Pojejte raje pol banane, ker sladkor v banana nikdar ni dober (razen, če zrelo banano sami utrgate iz drevesa).

Seveda pa obstaja tudi sadje z manj sladkorja:

Avokado
Čeprav je avokado izredno zdrav in vsebuje samo 1,3 grame sladkorja, pa moramo biti pazljivi na njegovo energijsko rednost (vsebuje namreč veliko energije). Četudi ga jeste, kot dodatek k solatam ali sendvičem, pa ga vseeno ni dobro jesti vsak dan.

Maline
Priporočeno je vsak dan pojesti 8 gramov malin. ki sicer vsebujejo 5 gramov sladkorja, a so večina ostalega zdrave vlaknine, ki čistijo organizem in krepijo imunski sistem. Če bi pojedli je 8 gramov malin, bi to bilo zelo zdravo. Če pa sodite med tiste, ki pretiravajo, pa bodite pozorni tudi na sladkor. In še to ... Maline so energijsko zelo močne (imajo veliko energije).

Melona
Melona je sadje, ki ima najboljše razmerje med energijsko vrednostjo in količino sladkorja. V povprečni rezini tako najdemo 5 gramov sladkorja in samo 96 J (23 kalorij). Če ste zaljubljeni v sladko, melone ne smete spregledati, še zlasti, ker se odlično ujema tudi s slanimi jedmi.

Jagode
Jagode v resnici sploh nimajo toliko sladkorja, kot se zdi. Znana je tista primerjava, da ima kilogram limon več sladkorja, kot kilogram jagod. Poleg tega jagode delujejo zelo osvežilno. Jagode sodijo med redka sadja, ki jih lahko pojeste, kolikor hočete tudi, ko hujšate.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani