Interaktivni dodatki:


Datum: 26. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

Kako se na zdrav način razhladiti

Izpostavljenost (pre)velikim temperaturnim razlikam je lahko škodljivo in nevarno za zdravje. Zato se pametno ohladite ...

Če se želite ohladiti, morate najprej upoštevati osnovni in samo en pogoj: izognite se soncu. Po tem lahko uporabite enega od teh načinov:

1. Led
Led nas vsekakor ohladi, vendar ga morate postaviti na točno določene točke, drugače bo učinek kratkotrajen, ali pa ga sploh ne bo. Ključno je, da led položite na predele, kjer so žile najbližje površini kože: zapestje, vrat, prsni koš ... Ko vam bo temperatura krvi padla, se boste tudi vi bolje počutili.

2. Kokosova voda
Naredite preizkus in videli boste, da se kokosova voda ohladi tudi do 3-krat hitreje, kot običajna voda, poleg tega pa vsebuje še veliko drugih mineralov in vitaminov. Skrivnost hitrega ohlajanja je v strukturi kokosove vode.

In še zanimivost ... Kokosova voda se ohlaja tudi na soncu. Zakaj je temu tako, znanstveniki še niso ugotovili.

3. Metin čaj
Ne vroč in tudi ne hladen. Ohlajen mora biti na sobno temperaturo. Metin čaj uspešno poteši žejo in v telesu vzbuja hladilni učinek. Paziti morate le, da pijete dovolj tekočine.

4. Pametno postavljeni ventilatorji
Če ventilator postavite tako, da piha na vas, ste izbrali najslabšo varianto. Zrak ne sme nikdar direktno pihati na vas. Ventilatorje po prostoru postavite tako, da pospešite premikanje zraka, da ustvarite veter. Za boljši učinek lahko pred ventilator postavite tudi vrč ali vedno hladne vode, da izpareva, vlaži in ohlaja prostor.

5. Egipčanska metoda hlajenja
V Egiptu je pogosto zelo vroče, zato so še pred tisočletji ugotovili, da se s pokrivanjem z vlažnimi oblačili, rutami, krpami upočasni izparevanje vode. Ob hudi vročini bodite pozorni predvsem na glavo, ki je vročini najbolj izpostavljena.

6. Domače živali
Domače živali so nam zmeraj v veselje in tisti, ki vam ti štirinožci včasih zlezejo pod odejo, veste, da so to majhni grelci, ki vam pozimi polepšajo večere, poleti pa poskrbite, da najdejo svoj prostor nekje drugje ...

7. Barva urina
Najlažji način, kako ugotoviti, ali ima vaše telo dovolj vode, je barva urina. Če je skoraj brezbarven, je v redu, če ne, pa morate piti predvsem več vode. Izogibajte se alkoholu, sladkorju, kofeinu, nikar ne pijte na eks (poskusite požirek vsakih 10 sekund - ali več).Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani