Interaktivni dodatki:


Datum: 1. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?

To majhno rdeče sadje je polno zdravja, samo zavedati se morate in jih pravilno uporabiti ...

Jagode slovijo po tem, da imajo veliko vitamina C, so odličen vir kalija in vsebujejo ogromno antioksidantov. Zato nas njihova zdravilna moč ne more presenetiti.

Krepijo zdravje srca
Jagode imajo poleg vitamina C tudi veliko vlaknin, vlaknine pa zmanjšujejo nevarnost oksidativnega stresa, kar zmanjšuje tveganja za bolezni srca in ožilja. Jagode so tudi odličen vir kalija, ki pomaga zniževati krvni pritisk in zmanjšuje negativen učinek natrija (predvsem v obliki preveč soli).

Zmanjšuje tveganje za raka
Redno uživanje jagod močno zmanjša nevarnosti, ki lahko povzročijo raka. Še posebej izrazita je ta pomoč pri preprečevanju raka požiralnika in pljučnega raka. Jagode namreč nevtralizirajo proste radikale, ki so ključne sestavine za nastanek teh hudih bolezni.

Boljša prebava

Vlaknine igrajo ključno vlogo pri ohranjanju zdravega črevesje. Ne samo, da so jagode polne zdravih vlaknin, ki imajo čistilni učinek na celoten organizem, pač pa so najboljša hrana za vse dobre bakterije v prebavnem traktu. Zato so jagode idealne za boj proti črevesnim boleznim, proti raku črevesja in zaprtosti.

Zmanjšana napihnjenost
Čeprav danes vemo, da za napihnjenost ni krivo samo eno živilo, pač pa gre vedno za kombinacijo več živil, ki skupaj niso primerne za naš organizem. jagode imajo veliko kalija, ki zmanjšuje učinek natrija (preveč soli). Kalij preprečuje natriju, da se iz poškodovanega tkiva razvile težke bolezni. Jagode in voda delujejo izrazito proti napenjanju.

Krepi imunski sistem
Ali ste vedeli, da imajo lahko jagode celo več vitamina C, kot oranže? In ker imajo jagode še izredno veliko antioksidantov, krepijo imunski sistem in pomagajo organizmu pri premagovanju najtežjih ovir. Jagode so še posebej koristne pri premagovanju grip in prehladov.

Zdravje možganov
Možgani so daleč največji potrošniki energije v telesu. Antioksidanti v jagodah delujejo na vso ožilje in zagotavljajo zdrav pretok krvi. S tem se poveča koncentracija in izboljša spomin.

Še to ...

Sladkor v jagodah se zaradi vlaknin tudi do 3-krat počasneje razgrajuje in zato počasneje vstopi v kri. Sok iz svežih jagod je zato ena najbolj zdravih sladic uravnotežene prehrane. Če je le mogoče, jejte veliko jagod čim dlje. Bolj kot količina je pomembna konstantnost: vsak dan ob isti uri poskusite pojesti isto količino jagod.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani