Interaktivni dodatki:


Datum: 11. JUN 22 - DOBRO JE VEDETI

Črne glivice napadajo samo covid-19 okužene

V Indiji se rojeva nova epidemija, ki napada samo okužene s covid-19. Je to znak za alarm?

V Indiji so zaznali več primerov črnih glivic, ki veljajo za izredno redko in zelo nevarno bolezen, nenavadno pa je to, da se pojavlja samo pri okuženih s covid-19. Po navedbah Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) v Indiji se bolezni, ki jo povzročijo črne glivice, reče mukormikoza, umrljivost pa je med 46 in 56 odstotki.

Mukormikoza je izredno invazivna bolezen, ki povzroča razpad organskih snovi. V zadnjih 10 letih je bila v Indiji le peščica obolelih, samo spomladi 2021 pa že 10.000! Porast je zaskrbljujoča.

Najpogosteje se bolezen razvije v sinusih in možganih. Spremlja jo povišana telesna temperatura in enostransko otekanje obraza. Mnogi pacienti poročajo o močnih glavobolih in zamašenem nosu. Če glivica napade pljuča, lahko pride do bolečega kašljanja, bolečine v prsih in težav z dihanjem. Ko mukormikoza napade prebavni trakt, se pojavijo bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje in prebavne krvavitve.

Čeprav o bolezni vemo zelo malo, je doslej znano, da se lahko okužimo v gnilim sadjem, zelenjavo, najbolj nevaren pa je plesniv kruh. Trenutno ni znakov, da bi se bolezen širila iz ljudi na ljudi, se je pa vseeno priporočljivo izogibati gnilim in plesnivim živilom.

In še na eno podrobnost moramo biti pozorni: raziskava, ki jo je na peščici pacientov naredil dr. Rondello iz ZDA, je potrdila povezavo med covid-19 in sladkorno boleznijo. Vsi v raziskavo vključeni pacienti so imeli povišan nivo kandide v telesu. Kandida je oblika kvasovk, ki se hrani s sladkorjem, s sladko hrano in s sladkimi pijačami.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani