Interaktivni dodatki:






Datum: 1. JUN 22 - DOBRO JE VEDETI

Prednosti in lastnosti kardamoma

Gre za zelo nenavadno začimbo, ki jo mnogo obožujejo, za izrazito smolnato aromo, ki je značilna za limono in meto, pa se skriva veliko zdravih sestavin.

Kardamom je začimba, ki si vse bolj utira pot v naš vsakdan in prav je tako. Namreč, kardamom v čisti obliki deluje zelo pomirjujoče in sproščujoče, zato je primeren za najrazličnejše kopeli. V obliki raztopine za inhaliranje je odlično zdravilo proti bronhitisu in pljučnici. Pomaga tudi pri zgagi in bolezni prebavil. Uporablja se tudi za zdravljenje kožnih in glivičnih bolezni. Zmleta zrna so odlična mešanica za grgranje pri boleznih ust in žrela. Mnogi verjamejo, da kardamom odganja pomladno utrujenost.

Kardamom se uporablja kot dodatek k toplim pijačam, kot začimba k ribam, zelenjavnim jedem, pa tudi k pekovskem pecivu.

Ima pa kardamom neobičajno lastnost, ki jo sodobni svet zelo ceni, zdravniki pa opozarjajo pred nevarnostjo pretirane uporabe. Kardamom namreč pospešuje izgorevanje maščob, zato je praktično obvezna sestavina vsake moderne shujševalne diete. Mešanica cimeta, rdeče paprike (bolj je pekoča, boljše je) in kardamoma stimulira črevesno aktivnost in s tem izboljšuje delovanje celotnega prebavnega trakta. Poleg tega močno pospeši izgorevanje kalorij, hkrati pa zmanjšuje željo po škrobni hrani in sladkarijah.

Tako na primer, če žličko mletega kardamoma dodamo kavi, čaju ali mleku, morate paziti, da na skodelico ne porabite več kot četrtino čajne žličke, na dan pa ne popijete več kot 3 takšne skodelice. Poleg tega kardamom nevtralizira negativni učinek kofeina / tinina na srce, zato kava s kardamomom ni samo okusna, pač pa tudi zdrava. Nutricisti zagovarjajo, da lahko mleko in kardamom pijejo tudi otroci, ker zmanjšuje bolečine pri kašlju, pljučnici in bronhitisu.

Preden pa se odločite, da boste redno uživali kardamom (samo redna uporaba zagotavlja tudi učinke, kot si jih želite), bodite previdni, ker začimba lahko dviguje krvni pritisk in je zato izjemno nevarna za bolnike s hipertenzijo.

In še nasvet: če je le mogoče, kupite cela zrna, ker pri mletem kardamomu ne veste, kateri del je bil zmlet. A na splošno velja, da so zmleta semena veliko svetlejša od ostalega rastlinskega dela, poleg tega pa je tudi okus in aroma močnejša in izrazitejša.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani