Interaktivni dodatki:






Datum: 12. APR 24 - DOBRO JE VEDETI

Upočasnjuje staranje, ima samo 5 kalorij in dela čudeže

Vsi vemo, da je zelenjava zdrava, a ena med njimi ima izjemne lastnosti, ki jih mnogi ne poznajo. Veste za kaj gre?

Gre za živilo, ki ga znanstveniki šele odkrivajo, čeprav gre za povsem običajno živilo, ki pa se mu nihče ni dovolj posvetil. Mnogi upravičeno zahtevajo, da se to živilo uvrsti v skupino super živil, kar pa sedaj ni mogoče, ker večina niti ve ne, za kako zdravilno zelenjavo gre.

Vas zanima o čem je govora?

O rukoli.

Rukola je zelena zelenjava s precej specifičnim, rahlo pikantnim okusom, kar je ključnega pomena za zdravje, imunski sistem in splošno razpoloženje.

Energijska vrednost rukole je izredno visoka, kalorijska vrednost pa ne. Porcija (skodelica solate) namreč vsebuje samo 20 J (5 kalorij).

Največja vrednost in posebnost rukole so vlaknine. Vlaknine v rukoli v kombinaciji z drugimi hranljivimi elementi skoraj v celoti nadomestijo potrebo po mastni in sladki hrani. S tem pomaga znižati holesterol in uravnava nivo sladkorje v krvi.

Že samo dejstvo, da rukola spada v isto družino zeleno-listnatih zelenjav, kot so brokoli, ohrovt in zelje, namigujejo na resničen zaklad zdravja. Raziskave potrjujejo, da rukola zmanjšuje tveganja za nastanek raka na pljučih, prostate, trebušne slinavke ...

Rukola ima tudi veliko klorofila, kar veruje naš DNK in predvsem jetra. Kriv je aflatoksin, ki je zelo rakotvoren, najdemo pa ga v plesni koruze, arašidov in nekaterih oreščkov, pa tudi v mleku in mlečnih izdelkih. Čeprav je aflatoksina v mleku razmeroma malo, pa nastane problem, ker se ta snov v telesu nalaga in nalaga in jo je če čas lahko (pre)več. Surova rukola nas pred takimi toksini skoraj v celoti ubrani.

Rukola prav tako stimulira delovanje možganov (za to je zaslužna družina vitaminov B) in preprečuje upad kognitivnih sposobnosti, kar je resna motnja pri mnogih starostnikih.

Prav zaradi visoke vsebnosti antioksidantov in vlaknin velja rukola za super junaka v svoji vrsti. Čas je, da to spoznamo tudi ljudje.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani