Interaktivni dodatki:


Datum: 1. APR 22 - DOBRO JE VEDETI

Kako koruzo pravilno skuhati

Kuhana koruza zahteva kar nekaj postopkov, ki jih zagotovo (še) ne poznate, a rezultat je tako izjemen, da boste to še večkrat ponovili ...

Res je, da vsebuje koruza veliko škroba, ki je ogljikov hidrat in je po tem zelo podobna krompirju, vendar pa ima koruza celo vrsto drugih elementov, ki jo povzdignejo skoraj na sam vrh zdravih živil. V prvi vrsti so to aminokisline in kopica zdravih fitokemikalij (zlasti lizin, triptofan, lutein, zeaksantin ...), pa betakaroten, ki se v telesu pretvori v vitamin A (koruza preprečuje sivo mreno), ogromno ima tudi vitamina B1, ki je pomemben za funkcije živčevja in je ključnega pomena pri presnovi ogljikovih hidratov. Vitamin C in mangan izboljšujeta spomin in koncentracijo. Vlaknine imajo vsestransko pozitivne učinke na prebavo ... Čeprav je lahko koruza po okusu zelo sladka, pa ima storž koruze približno 460 J (110 kalorij) in 6 do 8 gramov sladkorja (banana 15 gramov).

Danes vemo, da koruza znižuje krvni tlak, uravnava nivo slabega holesterola v krvi, ščiti srce in ožilje, nas varuje pred rakom debelega črevesja, zdravi živčevje, preprečuje slabokrvnost ...

Koruza je eno najbolj zdravih živil, ki so nam na voljo!

In še en test je pomemben ...

Nutricisti po EU so pregledali 76 različnih vrst koruz in v samo dveh primerih našli sledi GSO (gensko spremenjenih organizmov. Če je za vas to pomemben podatek, ste lahko brez skrbi, ker so prav vse vrste našli v Španiji.

Kakorkoli ... Če želite uživati v kuhani koruzi, se poskusite držati teh praktičnih nasvetov.

Kako izbrati pravilno koruzo?

Zelo pomembno je, da kupite čim bolj bledo rumeno koruzo. Namreč --- Če je koruza zelo rumena, je manj skočna in večinoma tudi zelo stara- Iz take koruze boste težko naredili okusno kuhano koruzo.

Prav tako je pomembno, da poskusite surovo zrnje. Če je sladko (sladkor okusite takoj), je to večinoma krmna koruza in manj primerna za kuhanje. Sicer je lahko taka koruza tudi okusna, vendar je bolje, če so surova koruzna zrna čim bolj nevtralnega okusa.

Kako se lotiti kuhanja?

Ko ste izbrali koruzne storže, jim odstranite liste in dajte v posodo. Čezenj nalijte mlačno vodo in pazite, da bo voda v celoti prekrila koruzo.

Storže namakajte 2 uri!

To je zelo pomembno, saj se bodo le tako zrna zmehčala, lupina pa se bo stanjšala in postala lažje prebavljiva (verjetno ni treba posebej poudarjati, da je večina najbolj hranljivih sestavin tik pod površjem).

Po dveh urah vzemite drugo posodo z vodo. Počakajte, da voda zavre, šele potem dajte vanjo koruzo. Samo tako bodo koruzna zrna mehka, škrob pa se bo spremenil v kompleksnega, kar pomeni, da bo težje prebavljiv in zato manj škodljiv. Nekateri celo verjamejo, da je kompleksen škrob dober za hujšanje.

Koruzo kuhajte v vreli vodi približno 5 minut, nato pa v ponev dodajte malo masla.

Koruzo kuhajte še približno 20 minut (oziroma tako dolgo, da zrnca postanejo mehka). Šele nekaj minut preden storže odstavite dodajte sol. Sol namreč strdi zrna, pa tudi zdrava ni.

Voda mora ves čas vreti.

Na koncu storže za pol ure zavijte v brisačo, da se počasi ohladijo.

Poskusite!Kako koruzo pravilno skuhati
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani