Interaktivni dodatki:






Datum: 3. APR 22 - ZANIMIVOSTI

Športi, ki povzročajo prebavne motnje

Se tudi vam dogaja, da vam je po aktivni vadbi ali drugem športanju slabo in vas sili na bruhanje? Tukaj lahko najdete vzrok ...

Določeni športi, ali celo določene vaje, lahko povzročijo prebavne motnje. Zelo pogosto se to dogaja tekaškem, zlasti maratoncem in triatloncem, vendar se to lahko pojavi že pri občutno nižjih obremenitvah. Slabost, bruhanje, trebušni krči in izčrpanost so znaki, da smo z neko stvarjo pretiravali, ali pa ne vpliva dobro na naše notranje organe.

Če se vam pojavijo takšni občutki, morate takoj prenehati s tem in se posvetujte s svojim zdravnikom.

Ker pa mnogi iščejo hitre nasvete po internetu in bi radi čez noč shujšali, je najboljši primer, da v času počitka popijete nekaj vode, še boljši pa so izotoniki (to so raztopine, ki imajo raztopljene organizmu koristne elemente - soli, vitamini, minerali ...). Pazite le, ker so del izotonikov lahko tudi ogljikovi hidrati, ki jih celice sicer potrebujejo in so pomemben vir energije, so pa hkrati tudi nevaren rezervoar odvečnih maščob. Povedano drugače: med treningom, ali po njem, ni dobro preveč piti. Tudi vode ne. Telo mora samo izločiti strupe iz telesa, kar v primeru preveč popite vode, ne bo povsem delovalo.

Pomembno je, da pijete čim bolj počasi, po požirkih.

Še to ...

Učinki telovadbe in zaužite hrane (lahko v obratnem vrstnem redu) se pojavilo šele po 2 urah in še to v samo 60 odstotkih primerov. Kaj to pomeni? Če se močno najeste, ali če pretiravate z aktivnostmi, bo telo pridobljeno energijo koristilo še 2 uri, potem, ko bodo surovine skladiščene, pa boste morali postopek ponoviti.

Vsekakor pa vam zmerna intenzivnost hrane in vadbe ne more škoditi.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani