Interaktivni dodatki:


Datum: 3. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

Kakšno povezavo ima riž z dolgim življenjem

Riž je lahko zelo zdrav, če le veste, kako izkoristiti njegovo moč ...

Včasih so japonski kmetje z rižem plačevali davke, danes pa si ne znamo predstavljati skorajda nobene Azijske kuhinje brez riža, riževih rezancev, sušija, riža z jajci ... Gre namreč za izredno hranljivo živilo, ki se je uveljavilo v praktično vseh kuhinjah sveta.

A riž skriva v sebi veliko manj znanih, a pomembnih lastnosti ...

Pomaga pri hujšanju
Naj se sliši še tako nenavadno, a riž kot shujševalno sredstvo že stoletja uporabljajo na Japonskem. Krožnik navadnega riža z malo maščob, malo natrija in veliko vlaknin povsem zadovolji naše celodnevne potrebe po hrani. Dokazano je, da 67 odstotkov ljudi, ki vsak dan jedo neprečiščen rjav riž, nima težav s kilogrami. Na veliko žalost Zahodnjakov (sem spadamo tudi mi) ima beli riž prav nasproten učinek.

Riževa voda
Učinki riževe vode so tako izraziti, da jo je vredno ločeno izpostaviti. Gre namreč za vodo v kateri je bil kuhan riž in velja za eno najbolj učinkovitih zaviralcev staranja. Vsebuje veliko antioksidantov, ki kožne celice varujejo pred poškodbami, zlasti tistimi, ki jih povzročajo prosti radikali. No, tudi zato si je z riževo vodo zdravo pred spanjem očistiti kožo.

Ohranja zdravo srce
Redno uživanje riža je naraven in okusen način izboljšanja zdravja srca. Riž namreč preprečuje nastanek oblog v krvnih žilah, s tem pa preprečuje tveganja za nekatere bolezni srca in ožilja. Poleg tega riž vsebuje veliko flavonoidov, ki dokazano preprečujejo srčne napade in kapi.

Riž znižuje sladkor v krvi
Ali ste vedeli, da ima neprečiščen rjav riž 3-krat več vlaknin, kot beli. Isto razmerje je tudi pri beljakovinah. 200 gramov rjavega riža, kar ima dovolj dnevne energijske vrednosti za zdravega človeka povprečne teže (okrog 70 kilogramov), lahko zniža sladkor tudi do 30 odstotkov. Če ste pomislili, da bi pojedli dva krožnika, učinek ne bi bil enak. Prej nasproten!

Pomaga pri prebavi
Riž služi tudi kot naravni diuretik, kar pomeni, da ureja prebavo, pomaga proti zaprtju in čisti telo pred strupenimi toksini. Izreden čistilni učinek ima predvsem na ledvice.

Izboljša zdravje živčnega sistema
Riž vsebuje tudi veliko vitaminov skupine B, ki predvsem uravnavajo celo vrsto bioloških procesov, to pa ugodno vpliva na živčni sistem.

Daje energijo
Ali ste vedeli, da, samo pest riža da telesu več energije, kot pločevinka energijske pijače? Naše telo namreč potrebuje energijo, ki jo pridobi iz ogljikovih hidratov, takih najbolj zdravih, ki hitro sproščajo energijo, pa je v rižu največ. Pa še bolj naravno je.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani