Interaktivni dodatki:


Datum: 14. MAR 24 - ZANIMIVOSTI

Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste krompir?

Za krompir velja, da je nevaren, celo škodljiv za zdravje, vendar se zdi, da je to etiketo dobil zaradi čipsa in pomfrija. Pa je res tako?

S krompirjem je Mati Terezija na slovenskem rešila problem lakote. Krompir danes uspeva v več kot 100 državah (od ZDA, Rusije, do Kitajske) in velja za eno najbolj razširjenih zelenjav na planetu. Divji krompir so prvi začeli uporabljati na območju današnje Bolivije približno 8.000 let pred našim štetjem. To je tudi čas, ko smo ljudje udomačili hišne mačke.

Cela vrsta raziskav je pokazala, da krompir sam po sebi ni škodljiv. Krompirjeva lupina je na primer bogata s kalijem in ohranja zdravje srca. V lupini pa najdemo tudi magnezij, fosfor, kalcij, natrij, železo in cink. Sami zdravi minerali.

To pa še ni vse!

Izredno pomembne so namreč vlaknine, ki čistijo in polnijo prebavni trakt.

Morda pa niste vedeli, da je v povprečnem krompirju tudi do 45 odstotkov dnevne potreba po vitaminu C, ki pa ga žal večino uničimo, ko krompir segrevamo. Zato je neolupljen in kuhan krompir najbolj zdrava oblika krompirja.

Naslednje pomembno dejstvo je, da krompir ne vsebuje holesterola. Žal to ne velja za na olju ocvrt krompirček, pomfri, čips ... Z oljem in pečenjem krompir samo uničimo. Škoda"

Krompir pomaga pri delovanju kože, pomaga pri premagovanju depresije in stresa. Ker krompir vsebuje veliko ogljikovih hidratov (v resnici vsebuje škrob, ki je težje razgradljiv) daje izjemen občutek sitosti, četudi ostale hrane pojeste manj, kot bi je sicer.

Zanimivo je prepričanje, da krompir redi, a skrivnost je v olju, še bolj pa v dodanem diru ... Čeprav so raziskave pokazale, da taka hrana ni škodljiva, razen, če jo pojemo v velikih količinah ... No, prav to je problem ...

Krompir v osnovi ni slab. Poslabšamo ga ljudje, ker ga nepravilno pripravljamo. Vedeti pa moramo, da krompir nima nič vitaminov A, E in K, nima tudi kalcija, ne selena, zanemarljive pa so tudi količine beljakovin in drugih maščobnih kislin. maščobne kisline so hrana za kožo, lase in nohte, beljakovine pa za imunski sistem in mišično maso.

Zakonec pa še razmislek: nekoč smo Slovenci jedli veliko krompirja. Pogosto nič drugega. Danes vemo, da je mogoče samo s krompirjem in začimbami celo zelo dobro shujšati.

A seveda to pomeni, da je treba čim prej posloviti od čipsa in ocvrtega krompirja.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani